Напишете дума/думи за търсене

Как да успокоите бебето си, докато плаче

Бебетата плачат заради всякакви причини. Понякога е лесно да ги успокоите, трябва само да ги нахраните, да смените пелените им или просто да ги прегърнете.

Има обаче моменти, в които бебето ви неутешимо плаче, най-вероятно заради колики. Първо се уверете, че сте зачеркнали очевидните причини. След това може да използвате една от техниките описани по-долу.

Увийте го плътно в одеалцето

Увийте бебето си плътно в одеалцето му, ако плаче неутешимо. То ще се чувства уютно и сигурно. Експертите смятат, че това е така, защото у него се създава усещането, че се намира в утробата. Ако малчуганът обича да смуче палеца си, увийте одеалцето под мишницата му.

Заглушете околните звуци

Повечето деца се успокояват от ритмични звуци, които им наподобяват за спокойствието, когато са били в утробата. Проверете дали малчуганът няма да се успокои, ако заглушите околните звуци, които могат да го стреснат, като включите прахосмукачка, сешоар или вентилатор. Може да закупите и специална машина, която издава т. нар. бял шум. Друг вариант е шепнете в ухото на бебето си „Шшшш... Шшшш...“.

Изпейте му песен

Детето ви няма представа дали пеете вярно, или не. Това, което разбира, е, че вие винаги сте до него и се грижите за нуждите му. Затова, когато не се чувства добре, му попейте. Така ще успокоите малчугана, посто защото чува майчиния ви глас.

Изведете го навън

Понякога движението е всичко, от което се нуждае бебето ви, за да се успокои. Свежият въздух върши чудеса както за раздразнените новородени, така и за самите вас. Промяната в светлината, въздуха, температурата, гледката, звуците и миризмите вероятно ще подобри настроението на бебето ви.

Направете му масаж

Масажирането на малчугана ще му помогне да релаксира. Може да експериментирате със специални бебешки масажни масла. Не прилагайте обаче прекалено много сила, за да не нараните случайно детето.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ