Напишете дума/думи за търсене

Детето отказва да хапва зеленчуци? Има начин да промените това

Яденето на зеленчуци може и да не сред любимите занимания на подрастващите деца, но има няколко хитри начина, с които да ги добавите към менюто им.

Преди да прибегнете до тях, опитайте нещо друго. Малчуганите копират родителите си, затова просто трябва да напълните чинията си със зеленчуци и да ги хапвате с удоволствие. За целта трябва да бъдете постоянни, т.е. яжте зеленчуци пред детето си поне веднъж дневно за една седмица. Ако това не проработи, вижте какво може да опитате.

Пюрирайте зеленчуците

Много е лесно да пюрирате зеленчуците и да ги добавите към друга храна. Вкусовият радар на малчугана едва ли е толкова силен, че да забележи. Например смесете пюре от карфиол или тиква с картофено. Прибавете зеленчуци в сосовете към спагетите или ги пъхнете между слоевете на лазанята. Не на последно място може да настържете моркови, тиквички или цвекло, с които да приготвите хляб или кюфтенца.

Заменете някои продукти

Лесно може да замените обикновените бургери с вегетариански, а вместо картофен да направите зеленчуков чипс. В началото може вкуса им да се стори странен на семейството ви, но с времето ще свикнат.

Скрийте ги в печивата

Може да не ви звучи особено вкусно, но когато скриете зеленчуците в различни печива, резултатът е много добър. Заменете например част от маслото с пюриран сварен бял боб, когато готвите сладкиши. Към браунито пък може да прибавите пюриран замразен спанак. Не е изключено да приготвите дори шоколадова торта, в която сте скрили малко червено цвекло.

Коктейли със зеленчукови сокове

За детето ви ще е забавно да пие коктейли със зеленчуков сок, ако към него добавите и малко плодов. Чудесна комбинация са морковът и ябълката. Ако искате, може да прибавите кисело мляко, с което коктейлът ще се превърне в смути. Не на последно място може да изсипете зеленчуковия сок във формички за лед.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ