Напишете дума/думи за търсене

Проф. Асен Николов, в чиито ръце са проплакали хиляди бебета, сега ще помага и на София да се прероди

Професор Николов в кабинета си в “Майчин дом”  СНИМКА:  РУМЯНА ТОНЕВА

Проф. Асен Николов е щастлив човек, защото професията му го кара винаги да се усмихва. В ръцете му са изплакали хиляди бебета, защото е лекар с доказан авторитет, един от най-добрите акушергинеколози у нас.

Личи си и от факта, че в необхватното онлайн пространство няма нито един коментар срещу него или неговата работа. Дори обратното - всички са доволни и го препоръчват на бъдещите майки.

Сега същият този човек, който всекидневно помага за раждането на новия живот, влиза в политиката. Професор Асен Николов - републиканският консултант по акушерство и гинекология, е в листата на Йорданка Фандъкова за общински съветници. И за щастие на всичките му пациенти и на стотиците му студенти, няма да остави медицината. “Трябва да успея да ги съчетавам. Лекарската и преподавателската дейност са основните неща, с които се занимавам, докато другата - политическата, ще е приоритетна”, обяснява професор Николов.

На няколко пъти през последните 20 години партии вдясно го канят за депутат. Той отказва.

Сега, преди да вземе категоричното решение да влезе в листата за общински съветник, обсъжда това с най-близките си. Съпругата му - доктор Нина Яръкова, която е неонатолог и педиатър, първо се замисля, но след това веднага го окуражава. И не след дълго професорът съобщава решението си на Йорданка Фандъкова.

“Тя е достоен човек и кмет, който е доказал своята ефективност”, мотивира се Асен Николов защо този път не казва “Не”.

Като столичанин вижда доброто, което е свършено - транспортната логистика на София с новите пътища. “Втората насока е хигиената. Ако няма правилно сортиране и прибиране на отпадъчните материали, това би довело до изключително неблагоприятни епидемиологични условия.”

Другият пример на професор Николов е с околната среда и въздуха на София. “В последните години има значителни успехи, защото лошият въздух се отразява не само на качеството на живот, но и създава условия за респираторни и сърдечносъдови заболявания, които категорично се отразяват на най-младите и на възрастното население на София.”

Професор Николов за първи път влиза в политиката, но вече участва в една от програмите, които се прилагат в София, и сам се убеждава в нейните ползи. “Това е инвитро програмата, в която участвам заедно с проф. Виктор Златков - ректора на Медицинския университет, и с проф. Иван Костов - директора на “Майчин дом”.

Той се надява много скоро да има повече места в яслите и детските градини. И те да бъдат решени така, че да са качествени и добре организирани като местоположение - да са близо до родителите, които лесно да могат да водят и вземат децата си оттам. “Естественият преход след това са и училища, където да могат да учат тези деца”, казва още проф. Николов.”

Не води статистика колко бебета са поели първия си въздух в ръцете му в родилната зала в “Майчин дом”. Предполага, че са хиляди. Вече често се случва някое от тези пораснали деца да идва при него,за да даде живот на своите наследници.

Професор Николов с екипа си в “Майчин дом” и с Йорданка Фандъкова  СНИМКА: ЛИЛЯНА КЛИСУРОВА
Професор Николов с екипа си в “Майчин дом” и с Йорданка Фандъкова СНИМКА: ЛИЛЯНА КЛИСУРОВА

На професор Асен Николов всяко едно раждане, завършило с проплакването на бебето, с усмивката на майката, независимо колко е било лесно или трудно, му носи удовлетворение.

“Усмивката ни е

взаимна - не само на

родилката, която

поема за първи път

детето си, а

и на мен,

на колегите ми, на акушерките, без които нашата професия не може да съществува.”

Между другото, именно усмивката е онова малко нещо, което накланя везната, когато той трябва да избере на каква професия да посвети живота си. Когато завършва средното си образование, успехът му е достатъчно висок, за да кандидатства в различни специалности и университети. Той решава, че може би медицината е полето, където ще може да е най-всеотдаен и тя най-силно ще го удовлетвори. А когато идва моментът да реши каква да е специалността му, избира акушерството и гинекологията пак по същата причина - по време на следването и на стажа си вижда, че точно в това отделение усмивките са най-много. Никога не е съжалявал за избора си.

В дългия си професионален път, съвсем естествено, е имал и тежки случаи, и то немалко. “Щастлив съм, че

досега не съм имал

такива случаи, които

да завършват така,

че да има мъка

Досега съдбата ми е дала това щастие - колкото и да са трудни случаите, те да завършват благоприятно както за майката, така и за новороденото.”

Сред най-хубавите моменти в работата му има запомнени няколко дати. Едната от тях е от миналия септември, когато помага лично на бял свят да се появи момченцето на малкия му син. Детето носи и неговото име - Асен Втори. “А в ранната пролет на тази година помогнах за раждането на Александра - втората ми внучка от големия ми син”, казва гордо професорът.

“Самият акт на раждането минава по един и същи начин - работя както при всички пациенти. Но когато се появиха тези малки създания вече на бял свят, емоцията е по-различна.

Просълзих се,

това е неизбежно

- нормална човешка реакция.”

Най-близките на професора знаят, че освен доказан авторитет в медицината, той много добре познава и историята, като интересът му към нея е наследствен. Баба му е била учителка по история и литература, нейният баща също. Като малък бъдещият лекар често слуша с голям интерес техните разкази за нова България, за освободена България. “Те се гордееха, че са били част от историята на изграждащата се държава. Това определено е породило моя интерес към историята. И не без гордост мога да кажа, че съм роден във Велико Търново, така че имам исторически корени”, усмихва се професор Николов.

Този му интерес стои в основата на друга негова страст - пътешествията. Обича да пътува до различни места, като винаги предварително се запознава с историята им. “Само тогава човек се обогатява и може да разгледа наистина това, което си заслужава. Да види не само моментния ландшафт, но и да се потопи в същността на хората там, на архитектурата, на историята.”

Където и да отиде, професор Николов никога не се губи. Може би за това му помага опитът от ученическите състезания по туристическо ориентиране. “Може би е заради тях, но може и да е интуиция”, казва с усмивка републиканският консултант по акушерство и гинекология.

Той посещава по-достъпни места - все пак професията му не му дава възможност да отсъства дълго. Отпуските и пътуванията му са за не повече от 10 дни, за да е близо до пациентите, а и до студентите си - той е ръководител на катедрата по акушерство и гинекология в Медицинския университет - София.

“В днешно време младите имат възможност да пътуват, но най-важното е да се връщат. Това е тяхната държава, тук те ще бъдат най-добре - където и да отидат навън, моментно може да са по-добре, но винаги ще си останат чужденци. Трябва всички така да работим, че младите колеги да имат възможност да останат при нас.”

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ