Напишете дума/думи за търсене

Учени идентифицираха древни бебешки шишета

СНИМКА: Ройтерс

Керамични съдове, някои от които изработени в причудливи форми, са били използвани преди хилядолетия като шишета за хранене на бебета с животинско мляко, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър", съобщава БТА.

Авторите на настоящото изследване предлагат интригуващ поглед как и с какво са били хранени пеленачетата в праисторически времена.

Археолозите съобщават, че са потвърдили предназначението на въпросните керамични съдове, намерени при разкопки на детски гробове в Германия, откривайки в три от тях химически следи от животинско мляко - краве, овче, козе.

Най-старият от трите съда, описани в изследването, е изработен между 2800 и 3200 години през бронзовата епоха.

Подобни предмети, датиращи от времето на неолита, са открити на различни други места.

"Мисля, че това е първото пряко доказателство за това с какво са били хранени или отбивани бебетата в праисторически времена. Находката свидетелства и за любовта и грижите на древните хора за потомците им", казва биомолекулярният археолог Джули Дън от университета на Бристол, Великобритания.

Предметите, достатъчно малки, за да се поберат в бебешки ръце, са служили като съдове за мляко с тесен чучур за засмукване на течността. Докато трите изследвани предмета не се открояват с впечатляващи форми, други са причудливо оформени, например като животински глави с дълги уши или рога, или крака, наподобяващи човешки.

"Намирам ги за невероятно сладки. Вероятно същото са мислили и праисторическите хора, тъй като съдовете са имали и функцията да забавляват децата, подобно на съвременните плюшени играчки. Предметите свидетелстват и за креативността и игривостта, които често забравяме да приписваме на нашите предци", отбелязва съавторът на изследването Катарина Рибай-Солсбъри от Института за ориенталска и европейска археология на Австрийската академия на науките.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ