Напишете дума/думи за търсене

5 причини да консумираме портокали

Мощен антиоксидант са. Портокалите съдържат Витамин С, флавоноиди и бета каротин – това съчетание ги прави мощен антиоксидант, който прочиства тялото и го предпазва от заболявания на вените, сърдечно-съдовата система, дегенеративни заболявания, рак и много други.

Богати са на витамин С

Този витамин играе важна роля в тялото – той подпомага образуването на колагена, костите, зъбите, червените кръвни телца и други. Стимулира усвояването на ежедневно приеманото с храната желязо и укрепва имунната система, предпазвайки от инфекции.

Неутрализират стреса и депресията

Цитрусовата киселина обуслaвя свойството на портокалите да се борят успешно с ежедневния стрес и състояния като депресията. За това допринася наличието на витамини и олиго-елементи в състава му.

Притежават прочистващи свойства

Портокалите притежават свойството да елиминират субстанциите, които не са потребни на тялото и се натрупват в различните органи. Освен това редовната консумация на портокали подпомага процеса на справяне с инфекциите и микробите. Като резултат сме по-здрави и енергични.

Стимулират храносмилателната система

Портокалите съдържат магнезий – минерал, свързан с функционирането на червата, нервите и мускулите. Той действа като естествено болкоуспокояващо средство при проблеми със стомаха. Освен това дезинфекцират и разтварят натрупаните шлаки, улеснявайки по-доброто храносмилане.

Подпомагат усвояването на желязото

Витамин С забележимо повишава усвояването на желязо, което прави портокалите препоръчителна храна за хора, страдащи от анемия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ