Напишете дума/думи за търсене

Детето отказва да се храни разнообразно. Какво да правя?

Не е нищо необичайно за едно малко дете да минава през периоди на дни, дори седмици, в които да предпочита само 1-2 вида храна.

Разбира се, това е много притеснително за всеки един родител. Вероятно през главата ви ще минат куп въпроси - нормално ли е, опасно ли е да се лишава от разнообразни хранителни вещества, както и докога ще продължи.За някои майки и бащи е стресираща ситуация, в която малчуганът предпочита една и съща закуска всяка сутрин, а какво остава за вариант, в който и обядът и вечерята протичат по същия начин?

Какво да правите? Запазете спокойствие, защото това наистина е само един период. Нищо не може да се случи от хапване на една и съща в храна в продължение на седмица. Вашето дете е достатъчно интелигентно да може да прецени само какво му се хапва, стига да не спада в графата на вредните храни. Предпочитанието на една определена храна и настояването за нея дори може да се разгледа като една от първите ранни прояви на независимост и отстояване на позиция. Дайте на детето си тази възможност. Нека знае, че има право на избор. Колкото по-малко говорите за "проблема" и се фокусирате върху него, толкова по-скоро вашето малко съкровище ще се върне към нормалните си навици на хранене.

Бъдете спокойни и продължавайте да предлагате разнообразие от храни, но не и прекалено настоятелни. Ако все пак сте твърде притеснени, има някои стратегии, които можете да използвате. Отидете заедно с детето в супермаркета и му позволете да избира само какво ще обядва или вечеря. Когато давате право на избор, увеличавате шансовете си детето да се храни, защото все пак ще знае, че самото то е взело това решение. И още нещо - докато трае този период, не е никак лоша идея да включите в рутината на малчугана мултивитамини за деца, за да сте сигурни, че ще бъде здрав. Преди това обаче задължително се консултирайте с педиатъра и го уведомете за намерението си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ