Напишете дума/думи за търсене

За по-добри снимки на децата ви

Фотограф: Ingrid Holm

Наличието на телефон, пълен с хиляди безполезни снимки на вашите деца, е почти задължително за родителите в днешно време. Истината е, че по-голямата част от тези снимки никога няма да бъдат гледани отново. Тук ще споделя съвети как да правите снимки, които си струва да съхраните, като използвате подходяща камера. А защо да не започнете веднага. Декември е перфектен заради очакването на Коледа, многото светлини вкъщи и по улиците, снежните паркове и т.н.

Купих си първата камера Olympus PEN преди 5 години и малко след това се роди синът ми. Оттогава използвам камери Olympus и мога да дам практични съвети.

Правете портрети

Абсолютният ми фаворит е обективът М.Zuiko Digital 45mm F1.8. Наричам го моя „портретен обектив“. Той ми позволява да се приближавам и да установя контакт, правейки портретни снимки на децата си, а също така ми позволява да създавам красиви изображения с размазан фон.

Фотограф: Ingrid Holm
Фотограф: Ingrid Holm

Този портрет е с 45mm. Тук само лицето на сина ми Филип е на фокус. Изглежда ви сложно? Не е! Аз само натиснах с пръст на дисплея там, където беше лицето, и камерата свърши цялата работа. Лесно като детска игра!

Някои смартфони днес имат функции наречени "портретен режим". Но не се заблуждавайте! Технологията наподобява портретно снимане, но резултатът не е същият. Това се вижда лесно, когато разпечатите снимката.

Правете снимки отгоре

Не е лесно да снимате бебета, особено, ако някой не ги придържа изправени. Затова избрах да ги снимам отгоре. На шега му казвам на това "baby flatlay".

Фотограф: Ingrid Holm
Фотограф: Ingrid Holm

Може да подредите различни неща около бебето, но аз се старая да държа снимките си възможно най-изчистени и естествени. Понякога си избирам цветова гама, която внася хармония в кадъра. В следващата снимка съм ползвала натурални цветове. За снимки отгоре обикновено ползвам своя M.Zuiko Digital 17mm F1.8.

Той е идеален също и за други красиви сцени. Да знаете, че това е обектив, който със сигурност не искате да забравите вкъщи, тръгвайки на път със семейството. С него не само ще снимате децата си, но ще имате и фон с мястото, на което сте били.

Снимайте и публикувайте на момента

Важно е да запомните, че можете да изпратите снимките си от камерата към смартфона за секунди, ползвайки апликацията Оlympus OI.Share. Навсякъде и по всяко време. Просто натискате иконата върху дисплея, отваряте апликацията и избирате кои снимки да качите на телефона.

Фотограф: Ingrid Holm
Фотограф: Ingrid Holm

Ако сте избрали конкретна снимка още в камерата с иконката за споделяне, OI.Share ще ви пита дали искате да импортирате този кадър в момента, в който се свържете с телефона и отворите OI.Share. Не е нужна допълнителна селекция. Дори и когато камерата е изключена, снимките могат да се трансферират автоматично към телефона чрез bluetooth.

Моите трикове за всеки ден

Правя много снимки и затова си измислих някои „трикове“, с които снимките ми стават малко по-добри. Ето няколко полезни неща за правене на страхотни снимки на открито: Не стойте на пряка слънчева светлина. Правенето на снимки на пряка слънчева светлина води до присвиване на очите, високи контрасти и остри сенки. Предпочитам да правя снимки в сенките, ако слънцето е много силно. Дифузната светлина може да бъде красива. През есенно-зимните месеци светлината е по-разсеяна и златиста в сравнение с лятото. Използването на Olympus PEN е оптимално за тези условия, докато телефоните с камери се мъчат. Изчакайте перфектното осветление. Правили ли сте някога снимки в ден със смесено време - дъжд и слънце? Светът просто блесва, когато дъждът спре и слънцето пробие през облаците. Перфектно за снимки! Друго страхотно време е през „златния час“, когато слънцето лежи ниско на хоризонта.

Ако снимате в помещение, доближете обекта до прозореца. Всеки изглежда по-добре с 'window lighting'.

И запомнете - снимките с деца стават по-хубави, ако децата не знаят, че ги снимате. M.Zuiko Digital ED 75mm F1.8 ще ви даде възможност да ги следите отдалеч. Естествено и без позиране - това винаги е по-добре.