Напишете дума/думи за търсене

Когато детето отказва да се къпе

Много деца, когато навършат 1-2 години, започват да се страхуват от водата и да не искат да се къпят. Това е нормално, защото повечето мразят да усещат капките вода по лицето си, други си мислят, че в канала се крие чудовище и т.н.

За щастие има много подходи, с които да решите проблема при това в ранен етап. Ето някои от тях.

Балончета в коритото

Повечето малчугани се къпят в детско корито или вана. Може да превърнете банята им в игра, като им осигурите сапунени мехурчета. Правете разни форми с тях, докато детето се къпе. Така ще забрави колко му е било неприятно, а ще се залиса около мехурчетата.

Не баня, а зона за творене

Има специални бои и моливи, направени за рисуване в банята. Вземете някои от тях, за да може детето ви да се занимава с нещо, докато го сапунисвате. Най-хубавото е, че тези рисунки лесно се отстраняват с вода и кърпа, оставяйки чисто ново платно за творене по време на следващата баня.

Дайте му любими играчки

Всяко дете има любими пластмасови играчки, които може да му осигурите и във ваната, докато се къпе. Направете този момент игра за малчугана – нека той е човекът, който се грижи за играчката си, като я „къпе“. Докато е зает с това, няма да усети как леко започвате да му миете косата.

Забавни прически

Едва ли има човек, който не е насапунисвал косата си, за да прави с нея различни форми пред огледалото. Това е забавно занимание и за малчуганите. Донесете неголямо огледало в банята. Нека се оглеждат и едновременно си играят, докато ги къпете.

Крачка назад

Понякога каквото и да правите, детето просто не иска да прекарва време във ваната или коритото. Затова направете крачка назад. Поне за седмица не го принуждавайте да взема баня. Избърсвайте го с кърпа и сапун всяка вечер. След 1 седмица той с вероятно с радост сам ще се върне във ваната или коритото.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ