Напишете дума/думи за търсене

Сладки картофи и спанак предпазват детето от настинка

Всяка майка иска детето ѝ да остане здраво и да се пребори с инфекциите в сезона, когато настинката и грипът дебнат зад всеки ъгъл.

Един от най-ефективните начини да ги предпазите е да напълните чинията му с продукти, които ще повишат имунитета му. Последните проучвания доказват, че меню, съчетаващо пресни плодове и зеленчуци с високо съдържание на витамините А и С, помага за повишаването на естествената способност на организма да се пребори с болестите.

Моркови, сладки картофи и спанак

Децата на възраст от 2 г. до 5 г. обикновено се нуждаят от 300 до 400 микрограма Витамин А на ден. Той се съдържа в определени продукти. Един от тях са сладките картофи. От тях може да приготвите пюре, към което добавите кленов сироп. Така едва ли ще има дете, което ще откаже да го опита. Друг вариант е да задушите малко бейби моркови. Най-добре е в тигана освен вода да добавите и малко портокалов сок. Хитър вариант е да направите някакво плодово пюре, в което добавите ситно нарязан спанак. Така малчуганите дори няма да разберат, че хапват от него.

Малки плодове

Ярките малки и сочни плодове - като ягоди, боровинки, къпини и малини имат високо съдържание на Витамин С и флавоноиди, които са антиоксиданти и помагат на клетките при тяхното нараняване. Добрите новини са, че тези плодове са вкусни и не е нужно да карате детето си да ги хапва чрез някакъв хитър начин. Най-добре е да ги прибавите към нискомаслено кисело мляко и да ги сервирате за десерт.

Киселото мляко

Живите бактерии на киселото мляко предпазват от стомашно-чревни заболявания и повишават устойчивостта на организма към настинки и инфекции. Освен с плодове може да го сервирате с мед и нарязани ядки.

Цитруси и киви

Витамин С забавя увреждането на клетките и подпомага заздравяването на рани. Затова е препоръчително да добавите от него в менюто на детето си. Витаминът се съдържа в цитрусовите плодове, кивито, сладките чушки, печените картофи и броколите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ