Напишете дума/думи за търсене

3 начина да помогнете на детето да проговори

Може да ви се струва, че бебето ви не разбира какво му казвате, но това не бива да ви обезкуражава. Напротив, колкото се може по-често го наричайте по име, говорете му, обяснявайте му какви звуци са характерни за животните. Това са само малка част от начините, с които да го стимулирате да проговори.

Задавайте му въпроси

Задавайте на дете си всякакви въпроси, няма значение, че все още не може да ви отговори. Питайте го например: „Къде да отидем – до магазина или училището?“, „Какъв подарък да изберем за баба – нови очила или покривка за масата?“ и т.н. След това сами изберете отговора. Това звучи сякаш си говорите сами, но всъщност показвате на малчугана какво представлява един разговор.

Обяснявайте какво правите

Хубаво е да обяснявате на глас пред бебето си какво правите. Ако го изкарвате навън например, кажете: „Сега ще ти закопчаем якето, за да ти е топло и приятно навън. Нека сложим и хубава шапка. Какво мислиш за тази на цветя?“. Подобно поведение може да ви звучи абсурдно, но не е. Детето ви по-бързо ще започне да разбира смисъла на думите и, като проговори - по-лесно ще усвои тяхното произношение.

Четете му книжки преди лягане

Четенето на книжки преди сън в страхотен източник на нови думи за бебето ви, независимо дали става въпрос за книги с рими за малчугани или романа, който се намира на нощното ви шкафче.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ