Напишете дума/думи за търсене

Искаме да забременеем - как ще ни помогне Аюрведа

Безплодието, макар и да не е животозастрашаващ здравословен проблем, причинява тежка психическа травма, което най-добре може да бъде описано от самите стерилни двойки. Хората, изправени пред проблеми с фертилитета, често изтъкват, че се чувстват като единствени и сякаш никой друг няма такива проблеми. Навсякъде, където и да се появят, те се натъкват на семейства с деца, което задълбочава неудовлетвореността и тъгата им. Не трябва да се стига до отчаяние след първите безуспешни опити да се сбъдне най-съкровеното желание за забременяване, а да се потърси помощ. Такава може да им предостави Аюрведа Клиник Банско, където се провеждат курсове за лечение на стерилитет за жени и мъже.

Все повече хора се обръщат към екзотичната индийска система за здраве, дълголетие и щастлив живот. Аюрведичната медицина лекува основно енергийните дисбаланси в тялото, които са причина за много здравословни проблеми. Концепцията в Аюрведа, която има отношение към периода на бременност, се нарича Гарба Санскара. Аюрведа не само помага за преодоляване на проблемите със зачеването, но и се фокусира върху това как да се раждат наистина здрави деца.

Безплодието засяга еднакво мъжете и жените. То се определя като невъзможност за забременяване след чести незащитени полови контакти в течение на една година при двойки в репродуктивната възрастова група. Трябва да се има предвид също, че опасността от безплодие се увеличава с възрастта. Стерилитетът може да е първичен, когато не е имало предхождащи бременности, или вторичен, когато има наличие на предишна бременност.

Според Аюрведа зачеването се случва, когато и четирите фактора, а именно здравата сперма, здравата яйцеклетка, здравата матка и овулационният период, се обединят. Качеството на спермата и яйцеклетката се определя от дълга верига от метаболитни трансформации, като се започне с храносмилането на храната.

Гарба Санскара помага да се повишат шансовете за забременяване. Програмата е насочена към балансиране на естествените енергии в тялото, отговорни за нормалната му функция. Това са месечният цикъл при жените и произвеждането на качествена семенна течност при мъжете, които имат основно значение за зачеването.

За участие в програмата в клиниката в Банско могат да се запишат не само двойки, а и самотни бъдещи родители, които планират зачеване и желаят да го направят много специално. Тя е подходяща както при първично, така и при вторично безплодие. Гарба Санскара може да помогне на двойки, които планират инвитро процедури за оплождане, а също увеличава шанса за забременяване на жени, които вече са имали няколко неуспешни опита без обективни причини за това.

Гарба Санскара включва детоксикация и пречистване на тялото и ума, което подготвя родителите за зачеването и посрещането на бебето. В програмата са заложени панчакарма процедури, които имат за цел пречистване чрез премахване на блокирането както на физическо, така и на емоционално ниво, тъй като това може да е причината за проблеми със забременяването.

Същевременно с това Гарба Санскара способства за безопасна бременност и действа за намаляване вероятността за усложнения по време на този важен период, които евентуално може да бъдат предизвикани от високо кръвно или диабет. Тя спомага и за преодоляване на риска от други неблагоприятни състояния като появата на хемороиди или стрии. Много важна функция е поддържането на естествения хормонален баланс. Според разбирането в Аюрведа грижата за живота на детето и неговото умствено и физическо развитие започват още от утробата. Системата помага да се предотврати риска от предаване на емоционалните или здравословни проблеми от родителите на тяхното поколение.

В програмата се прилагат различни пурвакарма и панчакарма терапии като Абянгам, Широдара, набипурана, Матра Васти, Кашая Васти, Утра Васти. Предвидени са още йога занимания с използването на специфични упражнения, съобразени с Гарба Санскара. Подготвени са и образователни програми по отношение на хранителния режим на бъдещата майка по време на бременността, а също и на жените след раждането.