Напишете дума/думи за търсене

Недостигът на витамин D у бременните води до дефицит на внимание у децата

СНИМКА: Pixabay

Липсата на витамин D в организма на бременна жена увеличава риска от хиперактивност с дефицит на вниманието (ADHD) при новородено бебе. Това заключение направиха учени от финландския университет в Турку, цитиран от TACC

Този синдром се проявява чрез симптоми като затруднена концентрация, хиперактивност и лошо контролирана импулсивност при деца. При склонност към ADHD при възрастни е възможно намаляване на интелигентността и проблеми с възприемането на информация. Според проучването ADHD е 34% по-често срещан при деца, чиито майки са били с недостиг на витамин D през първия и втория триместър на бременността. Общо изследването обхваща хиляда деца, на които е диагностицирано нарушение на дефицита на вниманието през 1998-1999 г. и същия брой деца, при които заболяването не е открито, допълва "Фокус".

В предишни проучвания е установена и засилена връзка между развитието на ADHD и силния стрес на бъдещата майка, както и с тютюнопушенето, употребата на алкохол или наркотици.

Според препоръките на лекарите, дневната доза на витамин D трябва да бъде 0,01 милиграма. По-рано финландските учени също определиха, че всяко пето дете във Финландия не получава достатъчно витамин D.

Този витамин укрепва костите, а също така предотвратява развитието на сърдечно-съдови заболявания. По-високите нива на витамин D в кръвта помагат от своя страна да се поддържа нисък холестерол при децата в началните класове. В същото време недостигът на витамини може да доведе до омекване на костите и съпътстващи заболявания, намаляване на абсорбцията на калций, което също е вредно, особено за растящо тяло.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ