Напишете дума/думи за търсене

Кое е най-подходящото легло за бебето?

Височината на преградната решетка – от долу до върха й, трябва да е най-малко 60 см. Ако леглото отговаря на това изискване, няма опасност бебето ви да се преобърне и да падне от креватчето.

С умиление, но и с малко носталгия гледате наедрялото си коремче. Скоро ще видите за първи път очичките на вашето малко съкровище. Ще можете да го гушнете, усетите и да вдишате мириса му. В същото време ви е малко мъчно, защото бременността ще ви липсва. Да усещате ритничетата в себе си е не по-малко вълнуващо и специално за една жена. Трескава подготовка тече по посрещането на новия член на семейството. Искате да сте адекватна във всяка ситуация и при всяка негова нужда. Някои изчакват за закупуването на количка, столче за кола, лигавник, козметика и други. Но има нещо, което не търпи отлагане и то е креватчето за вашето съкровище. Все пак това е мястото, където ще прекарва най-много време, след като заедно бъдете изписани от болницата. През по-голяма част от денонощието новородените спят, затова в първите месеци от живота им най-важно за тях е леглото. От удобството му зависи здравият сън и правилното развитие.

Съвсем разбираемо е бъдещата майка да има един куп въпроси за това какво легълце да избере. Особено, когато до този момент не й се е налагало да се сблъсква с този въпрос. Търговските вериги предлагат толкова много модели, че е възможно просто да се объркате и да не е знаете за какво точно да следите. Всяка марка се надпреварва да изтъква предимствата си. В същото време вие се чудите дали по-високата цена означава по-добро качество. Затова ние ще ви помогнем с някои наставления, които да имате предвид, преди да тръгнете на обиколка по магазините. За целта ще ви е нужен само шивашки метър .

1. На пазара се предлагат легла с различни размери 60x120см. (Тях може да ползвате до 4-5 години – бел.ред.). 70x140 см. За възраст 8-10 години. Има и варианти, които се трансформират от бебешки в юношески с размери - 90x190cm.
Много майки избират люлка за първите дни от живота на бебето си, преди да преминат към креватче. Ние обаче ви съветваме да пропуснете тази стъпка, защото не е особено практична. Периодът за използването й е много кратък, а средствата, които ще отделите, не са никак скромни.

2. Височината на преградната решетка – от долу до върха й, трябва да е най-малко 60 см. Ако леглото отговаря на това изискване, няма опасност бебето ви да се преобърне и да падне от креватчето.

3. Разстоянието между всяка решетка трябва да е по-малко от 6 см, за да не може детето ви да промуши главичката си, крачето или ръчичката и по този начин да се нарани.

4. Решетката трябва да има 3 подвижни дибли, които само родителите да могат да свалят. Целта на това изискване е, след като детето вече може да се изправя и да пълзи, да ги свалите и да му покажете как да излиза само от креватчето си и как да се качва отново в него.

5. По конструкцията не трябва да има остри ръбове. Или поне във вътрешната част. Всичко трябва да е заоблено, за да е напълно безопасно.

6. Добре е леглото да има метални сглобка, за да е по-сигурно, че няма да се повреди при разглобяване и сглабяне.

7. Трябва да има две нива, на които да се монтира подматрачната рамка. На горното ниво се монтира до 4–5-месечна възраст с цел вие да не се навеждате прекалено много след раждането.
След това се сваля, защото бебето вече може да се преобръща, а това си е рисково действие.

8. Креватчетата с чекмеджета под тях затварят матрака и въздухът не може да циркулира. Това води до задържане на прах и поява на акари. По възможност изберете вариант, в който да съхранявате дрешките на бебето в отделно гардеробче, за да не е нужно легълцето да бъде с чекмеджета.

9. Дупките, които остават видимо отворени след сваляне на подматрачната рамка на долно ниво, трябва да са с диаметър по-малък от 7 мм, за да не може бебето ви да пъхне пръстчето си в тях и да го нарани.

10. Следете за периода на гаранцията. Трябва да бъде поне 2 години. Такъв е стандартът.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ