Напишете дума/думи за търсене

Детство без смартфон в 21 век. Възможно ли е?

Децата, отглеждани по "еко" начин, са отдалечени максимално от дигиталните устройства и телевизора

Заедно с манията по всичко екологично чисто и зелено, в последните години произлезе и термин, свързан с внимателната грижа към най-малките. Някои от вас може би са чували за „Еко бебетата”, а други все още не. Какво все пак означава това?

Да отглеждаш еко бебе със сигурност не означава то да отрасне на село, без шоколад и с пелени, вместо памперси. Въпреки че и така да беше, едва ли е толкова зле. Еко бебе можете да отгледате и вкъщи, в нормална градска среда. Терминът е тясно свързан с грижата към детето във всеки един възможен аспект, за който се сетите – играчки, храни, дрешки, креватче, обувки, козметика, памперси, матрак и още много.

Идеята е детето да е обградено и да израства в естествена и близка до природата среда, да има около себе си екологично чисти предмети и съответно това да влияе на здравето и нагласата му към света. Така, например, еко бебетата не си играят с обикновени, пластмасови играчки. Те са заместени от дървени, хартиени или от плат. И преди да кажете, че това е ужасно и несправедливо, в търговската мрежа вече се предлагат толкова много видове в най-различни, красиви и разнообразни цветове.

Със сигурност е трудно да опазиш малчугана от стандартните играчки. Вкъщи постоянно идват гости и роднини, които носят подаръци. Затова е добре да разговаряте предварително с тях на тази тема и да им обясните своите виждания. Екомамите смятат, че пласмасовите играчки, които се предлагат, са опасни за децата най-вече заради боите върху тях.

Еко бебетата не пият вода, която е била в шише. Последователките на екоманията слагат вода от чешмата, която преди това преваряват. Същата прецизност се спазва и при храната. Сервира се само домашна храна, с плодове и зеленчуци с ясен произход. В никакъв случай те не са закупени от супермаркет.

В интернет можете да видите стотици български и чуждестранни сайтове, които предлагат набор от еко приспособления за бебета за всеки един аспект и момент. В това число са измислени и куп екоигри, подходящи за изпълнение сред природата. Целта е детето да не се затваря в детски кът, молове и т.н.

Козметиката на малчо също е подбрана внимателно. В душгеловете няма сапун, в кремовете няма парабени, а слънцезащитният крем е с минерален филтър. Продуктите трябва да се избират прецизно, като майката се запознава обстойно със съставките. Много козметични марки имат линии, вдъхновени точно от идеята за еко бебето.

Памперсите за еднократна употреба биват отричани. Така е, защото бебето понякога стои с пелената дълго, след като се е изходило. Това има близък контакт с кожата и не й позволява да диша. Какво да направите тогава, навярно се питате. Специалистите съветват да следите за сигналите на бебето си и, когато видите, че предстои да се изходи, да отворите памперса и да го изчакате. След което да смените с нов. Дори и да не успеете, проверявайте максимално често дали памперсът е пълен.

Дрешките на бебето трябва да бъдат от изцяло естествени материи, за да не дразнят кожата му и да й позволяват да диша. Бебешкото шише не трябва да е от пластмаса, а стъклено. По залъгалката също няма пластмасови елементи, а се използват изцяло каучуковите биберони.

Легълцето е изцяло дървено, с еко матрак. Същото се отнася и за столчето за хранене. И ако мислите, че всичко това е безумие, то има създадени и еко бебешки колички, безвредни моливи и флумастери, домашен еко пластилин, нетоксични надуваеми играчки, топки без PVC, био бебешки бутилки и бамбукови съдове за хранене, пасти без флуор, детски четки за зъби без PVC и много други. Децата, отглеждани по този начин, са отдалечени максимално от дигиталните устройства и телевизора.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ