Напишете дума/думи за търсене

4-годишна е най-малката дарителка

Невръстна красавица е готова да дари косите си / Снимки: "Промени живота си сега"/"Надеждата е красива"

Една къдрица щастие за онкоболните

Мартин е първото момченце, отрязало косата си за благотворителност

Не възрастни, а деца даряват масово косите си, за да помогнат за изработката на перуки за онкоболни. Това отчетоха преди дни от организации и фризьорски салони, работещи с хора, които искат да дарят къдрите си за перуки за нуждаещите се.

Буклите на принцеса ги няма, но истинската принцеса се познава по постъпките, смятат децата
Буклите на принцеса ги няма, но истинската принцеса се познава по постъпките, смятат децата

От асоциация "Промени живота си сега" и екипа на инициативата "Надеждата е красива" отчитат, че масово дарилите коси за болни са деца. Още в първите дни на януари - на 9-и, 7-годишната Деа решава да се раздели с къдриците си. Преди броени дни с косите си в помощ на болно детенце се раздели и 12-годишната Поли, а след това друго момиченце отряза дългата си коса за каузата. Майката на Поли - Ани, се гордее с дъщеричката си, въпреки че признава, че момиченцата често се просълзяват, когато видят косите си отрязани. Дечицата обаче масово са готови да дарят косите си, които нарочно пускали преди това, за да са като принцеси. Повечето деца, които искат да даряват косите си, са над 10-годишни, но има и по-невръстни благодетели.

 Русите коси вече са за друго детенце
Русите коси вече са за друго детенце

Най-малката дарителка в България е едва на 4 годинки. Невръстната Вики "отглеждала" русите си коси почти от раждането си, но когато станала на четири, решила да отреже къдрите си, за да получи друго момиченце коса като нейната. Чула, че много дечица мечтаят за русите й коси, но си нямат. Защото са болни от рак. Ивайла от Монтана била на девет, когато узнала от майка си Виолина, че не всички деца са здрави и щастливи като нея. Детето отказвало дори да приближи фризьорския стол, но когато разбрало за болните деца, отрязало тъмната си до кръста коса. "Много бях изненадана, не само защото до момента изобщо не искаше да ходи на фризьор, а и защото още е малка за такива решения. Обаче се оказа, че малкото ми момиченце е пораснало", казва майката Виолина.

Косите на децата са и най-подходящи за дарение, смятат от "Промени живота си сега". Причината е, че сред изискванията са косата да е напълно естествена и да не е била или да е боядисана, както и обработена с химикали. Всеки може да дари коса целогодишно за инициативата, но тя освен чиста трябва и да е дълга поне 30 сантиметра. В противен случай косите се връщат на дарителя.

Момчета даряват

Не само момиченца сядат на фризьорския стол. Мартин е от Казанлък, а Добрин от Шумен. Двамата са с над десетилетие разлика във възрастта, но и 10-годишният Марти, и Добрин пуснали нарочно косата си, за да я дарят.

Марти сам пуснал косата си дълга, за да я дари
Марти сам пуснал косата си дълга, за да я дари

Марти е първото момченце, което даде нарочно пуснатата си дълга коса, за да помогне на друго болно дете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ