Напишете дума/думи за търсене

"Бездетна" два пъти ражда близнаци

Пенка и мъжът й заедно с новородените / Снимка: УСБАЛАГ "Селена"

Заради заболяване жената не вярва, че може да забременее, но получава дар от Бога 

Два пъти ражда близнаци 36-годишната Пенка Шопова, въпреки че има автоимунно заболяване и самата тя била убедена, че не може да има деца. Появата на бебетата си тя определя като чудо и дар от Бога.
Еднояйчните близнаци с обща плацента се раждат по естествен път в Пловдив на 1 февруари. След 8-дневен престой за проследяване на растежа им пеленачетата са вкъщи в отлично състояние и с ежедневно наддаване на тегло. Първа на бял свят се появила Дарина с тегло 2290 грама и ръст 45 сантиметра. Седем минути по-късно я последвала и 44-сантиметровата Божидара с тегло 2150 г.
Това е втора бременност на Пенка с близнаци. От първата оцеляло само едното бебе - вече 12-годишната дъщеря на родилката. След раждането й майката получила заболяването и загубила надежда за нова бременност. Но малките Дарина и Божидара я изненадват.
"Понеже не вярвах да имам повече деца, те са ни като дар от Бога, затова ги кръстихме точно с тези имена", разказа майката. В третия месец на бременността Пенка получила отлепяне на плацентата и прекарала остатъка от износването на близначките в почивка и наслаждаване на периода.
Появата им била планирана да се случи оперативно, но бебетата имали свои планове. 4 дни преди планираната дата за секциото Пенка се събудила посред нощ от контракция. Няколко минути по-късно водите й изтекли. Последвали 3 силни контракции на равни интервали, които били индикация за жената да тръгне към болницата и два часа по-късно се появило на бял свят двойното й щастие.
"Изключително бързо и леко раждане", коментира акушерката Катя Павлова, водила раждането заедно с д-р Ненев.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ