Напишете дума/думи за търсене

Хранителните вещества, които детето трябва да приема, за да е здраво

Калцият е важен за организма на подрастващите, защото изгражда силна костна система и здрави зъби.

Освен това е основна част в състава на нервните и мускколните тъкани. Помага за съсирването на кръвта и подпомага тялото да преобразува хранителните вещества в енергия. Ще го намерите в храни като мляко и млечни продукти, броколи, зелени листни зеленчуци, смокини, портокали, бамя и други.

Есенциални мастни киселини

Те са изключително важни, защото са съществена част за строежа на клетката. Регулират нервната и подсилват сърдечно - съдовата система. Не на последно място са важна добавка за добрия имунитет и поддържат мозъчната фукция и зрението.

Храни: зехтин, сусамово, тиквено, рибено и ленено олио.

Желязо

То е една от най-важните съставки на хемоглобина, без който кислородът няма как да се придвижва в кръвта ви. А също и на миоглобина. Той съхранява кислорода в мускулите. Липсата на желязо води до анемия, умора, слабост в мускулите и раздазнителност.

Храни: шоколад, черен дроб, миди и стриди, сушени и печени тиквени семки и други.

Калий

Калият работи много добре за организма, ако е комбиниран с натрий, защото контролира задържането на вода в тялото и поддържа кръвното налягане в норма. Подпомага също така функцията на мускулите. Приемът на калий намалява риска от появата на камъни в бъбреците и остеопороза.

Храни: боб, спанак, печена тиква, кисело мляко, сьомга, авокадо, банани и други.

Витамин А

Той е важен за развитието на малчугана и правилното функциониране на зрението. Помага на тялото да се предпази от инфекции. Благодарение на него ще има здрави нокти, блестяща коса и хубава кожа.

Храни: мандарина, праскова, диня, морков.

Витамин С

Не пропускайте да давате на детето си достатъчно витамин С. Той е много важен за здравето на венците и укрепването на кръвоносните съдове. Освен това помага на тялото да абсорбира желязото от храната.

Храни: ягоди, папая, цитруси, чушки, броколи и други.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ