Напишете дума/думи за търсене

Строят 70 детски градини за 3 г., най-много в София - над 400 хил. нови столичани в южните квартали

Красимир Вълчев СНИМКА: Йордан Симеонов/Архив

Поне 140 млн. има заделени за тази и следващата година, с тях може да бъдат построени над 70 детски градини до 3 г. в цялата страна. Става дума за няколко села с предимно ромско население, където в момента няма градини, останалите случаи на недостиг са в големите градове и то предимно в София за 3-годишните.

Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред Би Ти Ви. Той коментира недостига на места в контекста на идеята за задължително предучилищно образование още от 4 г. Сега задължителната детска градина е от 5.

78% от 4-годишните и сега на градина, лошата новина е, че тези, които не ходят, са от семейства без отношение към образователния процес и с майчин небългарски език, посочи министърът. А вкарването на 4-годишните деца в образователната система е най-мощната интеграционна мярка именно за тези семейства, обясни той.

Тази мярка е популярна в повечето европейски страни, във Франция например скоро възрастта бе свалена на 3 г., посочи още той.

В столицата и останалите големи градове няма проблем с приемането й, в София проблемът е единствено с реализирането от гледна точка на недостига на места, добави Вълчев. Над 400 хил. души са се заселили в южните квартали на София в последните десетилетия, няма как да се сметне с детските градини и ясли, обясни той.

100 млн. годишно ще се дават на системата на предучилищното образование по мярката за ранна предучилищна подготовка, каза още министърът.

Практиката да се диктува от технически носител е на всички изпити в горните класове, на международните изпити и пр., така че не би трябвало да притеснява нито един родител. Така Вълчев отговори на въпрос диктовката на аудиофайл тази година на външното оценяване за 4-и клас, която изплаши деца и родители, не може ли да бъде отложена за догодина.

Притеснява ме, че има притеснение - външното оценяване не влияе на по-нататъшните шансове на детето. Отчитаме и че имаме комуникационен проблем, не е стигнало от регионалните управления и директорите до всички учители навреме. Има още 2-3 месеца да се упражни, направихме тестове и децата се справиха нормално. Дикцията на диктора е много добра, чете се бавно. Децата трябва да са поставени при равни условия, категоричен бе той.

Въпросът със сексуалното образование не е, че то е ранно, както спекулираха някои неправителствени организации по случая Перник, а в това дали не е закъсняло, коментира още министър Вълчев. Винаги е имало такова още от моето време като ученик при социализма, въпросът е да е навременно и интегрирано в предметите и да предшества половото развитие и съзнаване, обясни министърът. По думите му трябва да започне в горните години на началния курс, т.е. 3-и и 4-и клас, защото днес децата са изложени на неконтролируем информационен поток от всякакви източници.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ