Напишете дума/думи за търсене

Опасен ли е грипът за бременната?

Отговаря д-р Николай Доганов, акушер-гинеколог и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Грипът е остро температурно заболяване на горните дихателни пътища. Причинява се от RNA вирус, който може да бъде три серотипа:

- Тип А - причинява най-тежките епидемии;

- Тип В - при по-леки заболявания;

- Тип С - има малко клинично значение.

Всички възрастови групи са застрашени от инфекция, но най-голяма заболяемост и смъртност има при хронично болните и възрастните хора. Началото на болестта е остро и е с неспецифични оплаквания: главоболие, отпадналост, мускулни болки. Диагнозата се поставя трудно поради общия характер на симптомите, освен ако няма епидемична обстановка.

При бременни грипът протича по-тежко и може да има фатален изход. Повишената заболяемост и смъртност се дължат на развитието на ранна и тежка пневмония. Особено висок риск има при бременни в трети триместър по време на първата епидемична вълна.

Специално внимание трябва да се обръща на пациентките с придружаващи сърдечносъдови и белодробни заболявания. За щастие дори и при тях рядко се предава вирусът от майката на плода. Доказателства за раждане на деца с вродени аномалии, аборти и мъртви раждания са непотвърдени, въпреки че има известен брой публикации, че инфекцията по време на бременност води до повишен риск за тях.

Пораженията на плода се определят главно от системните ефекти на инфекцията при майката, отколкото на първичното увреждане на плода от вируса. Преждевременното раждане се свързва по-скоро с температурното състояние и тежкото белодробно увреждане на майката. Няма потвърдени данни за изоставане на плода, свързани с грипната инфекция, тъй като вирусът не се наблюдава и в родовия канал се отхвърля инфектиране по време на раждане.

Най-ефектният метод на профилактика е ваксинацията. Тя се препоръчва при бременни жени със сърдечни, белодробни и имунни заболявания. Това включва бъдещите майки с вродени и придобити сърдечни пороци, туберкулоза, тежка астма, хронични бъбречни заболявания и диабет. Няма странични ефекти от имунизацията на жените по време на бременност.

Лечението на неусложнената грипна инфекция по време на бременност е поддържащо. Достатъчни са почивка на легло, прием на течности, витамини и температурнопонижаващи медикаменти. Не се препоръчва приемът на антивирусни средства като ремантадин, тъй като се предполага, че имат тератогенен ефект (водещ до уродство) за плода.

Още отговори на читателски въпроси за здравето вижте на 24zdrave.bg

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ