Напишете дума/думи за търсене

Не искам непознати да пипат бебето и не ми е неудобно от това

Видът на бебе винаги предизвиква умиление и куп протегнати ръце от всякакви хора. И сама знаете колко сладко е вашето малко съкровище, така че не е изненада, че околните също го забелязват.

За повечето майки обаче е твърде неприемливо непознати, а дори и познати, да докосват детето им. Така да се каже - микроби дебнат отвсякъде. Често се случва родителят да не знае как да каже на заобикалящите го да не пипат бебето - в повечето пъти от неудобство, сдържаност и възпитание. Макар отвътре да не понасяте ситуацията, просто си мълчите и опитвате да си тръгнете възможно най-скоро. Майчиното съзнание е като радар за неизмити ръце и болести. И няма защо да се чувствате неудобно от това, че не искате непознати да пипат бебето ви. Вижте някои начини, по които можете да предотвратите подобни ситуации, без да засегнете никого.

"Извини ме, но съм малко притеснена за микроби. Предпочитам само да гледат бебето, но не и да го пипат."

"Не се чувствам комфортно, когато някой пипа бебето. Затова ще те помоля да не го правиш. Не е нищо лично."

"Бебето ми става много неспокойно, когато го пипат хора, които не познава и не реагира никак добре на това."

Това са само част от изреченията, които можете да използвате, когато попаднете в неудобна ситуация, в която се чувствате притеснена.

Разбира се, най-сигурният вариант е просто да се отдалечите, когато видите потенциална опасност някой непознат да се доближи при него и да протегне ръка. Просто обърнете количката в другата посока. Запомнете, че не трябва да се чувствате виновна за това. Колкото и нелогично да звучи, много майки се чувстват неудобно и дори обвиняват себе си за вътрешното си желание никой да не пипа бебето им. Емоциите, с които се сблъсквате, са напълно нормални. Все пак това е вашето дете и няма нищо ненормално в това сама да избирате кой да има контакт с него и кой не. Няма друг човек, освен вас, който да знае кое е най-добро за него.

Как да реагирам, ако съм в ресторант или кафене? Няма нищо по-сигурно от това да сложите детското столче или количка между два стола на масата с лице към нея. Така достъпът до детето става много по-ограничен, а вие ще сте по-спокойна.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Когато сте навън, можете да използвате една много интересна хитринка. Залепете декоративни знаци по количката. Продават се онлайн и гласят: "Моля, измийте си ръцете преди да ме пипнете", "Моля, не ме пипайте по личицето, защото съм още малък". Така хората винаги ще се замислят преди да протегнат ръка към количката.

Друга хитрост, която можете да приложите, е винаги да покривате количката с нещо - чадърче, дъждобран, леко одеялце. Каквото и да решите, не забравяйте, че няма защо да се чувствате виновна или пароноична за това, че пазите бебето си от чужди ръце.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ