Напишете дума/думи за търсене

Бременните да хапват риба, но по малко

СНИМКА: Pixabay

Рибата съдържа голямо количество омега-3 мастни киселини, които са важни за развитието на зародиша. Но някои видове, като риба меч, акула и скумрия, съдържат и живак, който причинява неврологични увреждания, предаде ЮПИ.

Ново изследване на 805 двойки майка-дете в 5 европейски страни проследява именно консумацията на риба от бременните и нивата на живак в тялото им след това.

Когато децата им достигат възраст между 6 и 12 г., е оценено и тяхното метаболитно здраве. То включва фактори като обиколка на талията, кръвно налягане и ниво на кръвната захар.

Учени от университета на Южна Калифорния установили, че децата, чиито майки яли риба 1-3 пъти седмично по време на бременността, са с по-добро метаболитно здраве в сравнение с връстниците им, чиито майки са яли риба по-рядко от веднъж седмично. Благотворният ефект обаче намалява, ако майките са яли риба повече от 3 пъти седмично.

"Рибата е важен източник на хранителни вещества и консумацията й не бива да се избягва. Бременните обаче трябва да се придържат към 1 до 3 порции риба седмично поради риска да поемат живак и други устойчиви органични замърсители", поясняват учените.

Никос Стратакис от екипа отбелязва, че честата консумация на риба е свързана с излагане на живак. "Когато жени ядат риба повече от 3 пъти седмично, излагането на този замърсител е противовес на благотворния ефект при по-малката консумация", каза той.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ