Напишете дума/думи за търсене

Бременност и киселини - как да се справя?

Храненето е от голямо значение за здравословната бременност, а и за намаляване на киселините. Има храни и комбинации, които увеличават количеството им. Особено в периода на деветте месеца.

Човешкият стомах съдържа солна киселина, която е доста силна. Тя помага за разграждането на храна и предпазване от бактерии. Стомашните стени са устойчиви на тази киселина, но органите, през които пристига храната, не са. Затова над стомаха има клапа – гастроезофагеаленият сфинктер. Той допуска храна в стомаха, но не трябва да пропуска нищо навън по обратния път. Когато гастроезофагеалният сфинктер не се свие достатъчно или пък го прави прекалено често, киселините от стомаха тръгват нагоре по хранопровода. Силната киселина попaда в среда, която не е предпазена от нея и предизвиква усещане за парене, което може да достигне и до гърлото. Това е причината за гастроезофагеална рефлуксна болест или за киселините.

Мазните ястия, цитрусовите плодове, както и някои кисели храни предизвикват допълнителни неприятности в стомаха. Препоръчително е да ги избягвате точно поради тази причина. Не забравяйте да пиете достатъчно вода. Течностите помагат за разреждането на киселините. Те също водят до по-лесното разграждане на хранителните продукти. Някои течности допринасят за балансиране на киселинността в стомаха. Такива са айрянът, прясното мляко, отварата от джинджифил. Преди всичко проследете кои са храните и напитките, които предизвикват киселини и ги ограничете. Помнете, че всеки има индивидуален организъм и може да получи киселини от различни продукти.

Освен това храненето преди лягане е напълно непрепоръчително. Избягвайте да ядете в легнало положение. Това също предизвиква връщане на киселини. Спете леко повдигнати. Ако киселините ви се проявяват най-често вечер и през нощта, накарайте гравитацията да работи във ваша полза. Направете го, за да пречите на киселините да се връщат или поне да ги ограничите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ