Напишете дума/думи за търсене

Да продължим ли с опитите за бебе по време на COVID - 19 пандемия?

Информацията за заболели от коронавирус бременни е ограничена, което прави неясни отговорите на много въпроси, свързани със зачеването.

Има установен случай на предаване на вируса от бременна на нероденото ѝ дете. Това става в Детската болница в Ухан, Китай, като новороденото е диагностицирано с вируса 30 часа след раждането. Трансмисивното предаване на вируса все още не е потвърдено със сигурност, като съществува по-голяма вероятност от заразяване на новороденото при близък контакт със страдащи от вируса възрастни.

Заразяването на бременни с COVID-19 през първия триместър на бременността крие по-големи рискове за ембриона. Причината за това е повишаването на телесната температура, което може да доведе до възникването на дефекти в органогенезата. Както всяка друга вирусна инфекция, боледуването от коронавирус крие риск от спонтанен аборт, преждевременно раждане или раждане на дете с ниско тегло.

Засега не е установено преминаване на вируса в кърмата на родилката, поради което не съществуват рискове при кърмене на новороденото. Ако майката е болна, се препоръчва носенето и честата смяна на маска за предпазване разпространението на инфекцията, како и честата дезинфекция на ръце и на помещението, което обитава.

Много жени, които тепърва обмислят да станат майки,си задават въпроса подходящ ли е моментът да продължат да правят опити. Няма кой да даде категоричен отговор на този въпрос, поради факта, че все още не съществуват много случаи и опит в тази сфера, според които да може да се направи категорична прогноза и статистика за това дали забременяването по време на пандемия е вредно. COVID - 19 е вирус, с който населението и здравните работници все още нямат твърде голям опит и затова е изключено да се правят всякакви прогнози. Ако все пак решите да продължите с опитите за бебе, трябва да знаете, че за вас ще е строго забранено да излизате навън и трябва да се пазите много повече. Включително да дезинфекцирате внимателно всеки продукт, който дойде у дома отвън. А в това време се надяваме да бъде измислена ваксина срещу коварния коронавирус.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ