Напишете дума/думи за търсене

83 сватби и 193 бебета в София през първите 2 седмици епидемия

Щастливи младоженци излизат от ритуалната зала.

Извънредните мерки заради коронавируса не успяха да спрат сватбите в София. 83 са новите семейства в столицата само за последните 2 седмици.

В Столична община дори отбелязват ръст на браковете - ако в първата седмица на извънредното положение сватбите са били 39, то през миналата сключените бракове са 44, а за тази заявките са вече 51, като 20 от сватбите са насрочени за събота. Само в понеделник 3 двойки са си записали часове за гражданското за неделя. А едва няколко двойки с часове за май са ги прехвърлили за септември.
Само младоженците, кумовете и фотограф допускат в ритуалните зали по време на извънредното положение. Гости не се допускат и отвън. Всеки петък от Столичния дом за радостни обреди изпращат списък на предстоящите сватби на Общинска полиция, която пък следи да няма струпвания пред залите.

Общо 193 бебета са се родили в двете общински АГ болници в София до 30 март. В Първа АГ болница “Света София” има 103 новородени - 57 момченца и 49 момиченца. 90 пък са проплакалите във Втора САГБАЛ “Шейново”.

На сайта на болницата sheynovo-ag.eu има полезна информация за бременни и родилки. Там могат да се намерят съвети за грижата и храненето за кърмачета и майки с COVID-19.

В понеделник сутринта се е родил и Йордан, който тежи 4150 грама - седемнадесетото бебе, проплакало благодарение на общинската програма за инвитро с донорска яйцеклетка. Програмата е единствената по рода си у нас.

С нейна подкрепа в столицата са се родили 12 момчета и 5 момичета. В дните около Великден се очаква да се появят и още бебета в семейства, подкрепени от общината.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ