Напишете дума/думи за търсене

Паниката от пандемията убива имунитета - как да се справим с това?

„Останете вкъщи!“. Тази фраза не напуска телевизионния екран. Той е на билбордове и малки плакати, произнася се от звездите на шоубизнеса и известни телевизионни водещи. А карантинните мерки стават все по-строги. Статистиката за честотата на коронавируса наподобява статистика от фронта. На изкашлял се човек могат да се опълчат, а появилият се без маска на улицата, заобикалят далеч. Спасяват ли такива мерки от болестта или водят до други също толкова сериозни заболявания?

Фактът, че по време на карантина хората се научиха да третират ръцете си с антисептик и да ги мият старателно, когато се приберат вкъщи, е чудесен. Това ще предпази от всякаква инфекция, включително коронавирус. Правилно е също да се носят маски при влизане в магазина: някой, който е болен, но не знае за това, няма да може да зарази другите. Има различни мнения по въпроса, че не трябва да се излиза на улицата, или да се бяга в парковете. Бездействието и постоянното чувство на тревожност намаляват имунитета.

Защо се случва това? Всички процеси в организма се контролират от мозъка. Но колкото по-дълго продължава стресът, толкова по-лошо мозъкът успява да ни защити. Мозъкът е този, който е отговорен за готовността на имунната система да издържа на всяка инфекция. Сега почти всеки мозък е под напрежение, защото човек не разбира как ще се развие ситуацията, дали има заплаха да се разболее. Възниква паническо състояние, което убива имунната система, хормоналната система се проваля, защитните сили на организма са отслабени. Продължителното състояние на неопределеност и несъзнателно безпокойство неизбежно ще доведе до увеличаване на броя на онези, чието заболяване ще бъде тежко, дори и да не са изложени на риск.

А какво да правят тези, които са изложени на риск? Водете обичайния начин на живот и не забравяйте да приемате лекарствата, които лекарят ви е предписал. Става въпрос за сърдечносъдови и неврологични заболявания, диабет, хипертония. Разбира се, епидемията, придружена от информационния терор, може да влоши състоянието на всеки човек. И особено тези, които имат някакво хронично заболяване.

Трябва да спазвате и някои лични ограничения по време на карантината. Разбираемо е желанието на хората поспят по-дълго време в топлите легла и върху удобните матраци, но не бива да се прекалява. Лягайте си преди 23 часа, дори по-рано. Ставайте навреме, не по-късно от 8 часа. В противен случай ще унищожите вашия нормален биологичен часовник. Трябва да знаете, че имунните клетки се произвеждат по време на сън само през нощта, а не през деня. Всички стимуланти трябва да се изхвърлят - алкохол, кофеин. По-специално става въпрос за алкохол: продавачите на алкохол отбелязват, че продажбата на вина и по-силни напитки се е увеличила. Докато са вкъщи, мнозина се отдават на няколко чаши кафе и силен чай. Но такива стимуланти възбуждат нервната система и тя започва да се справя по-лошо с натоварванията (може просто да четете или допълвате речника си, докато изучавате чужд език).

И не забравяйте, че човек не може без движение, физически упражнения, джогинг или просто ходене. Инсталирайки крачкомер на телефона си, състезавайте се със себе си, увеличавайки разстоянието. Задължително е да сте на чист въздух, тъй като необходимият за организма витамин D се произвежда на слънце. И е важно да се храним пълноценно. Основата на имунитета е протеин и той се получава чрез консумация на месо и млечни продукти.

Основното е да разберете, че човек е отговорен за собственото си здраве и да вземете правилните мерки. В противен случай, след карантината много хора ще открият, че не могат да се отърват от безпокойството си, че имат признаци на депресия и панически атаки.