Напишете дума/думи за търсене

10 полезни неща, които вредят през бременността

Продукти и навици, които да премахнете през 9-те месеца

Tестът с 2 чертички е едно от най-вълнуващите неща, които жените изпитват през живота си. Този период обаче е свързан с много въпроси и притеснения за бъдещата майка и едно от нещата, които тя веднага започва да прави, е да се насочва към полезни дейности и храни, с които да си подсигури лека бременност и здраво бебе. Много от полезните храни и навици обаче са вредни точно в този период и крият неподозирани рискове за плода.

Далеч от чужди деца. Малчуганите са източник на много вируси, които може да преболедуват дори безсимптомно, но това не ги прави безопасни за здравето на вашето бебе. Особено ако не сте преболедували рубеола. Още преди да са се появили видими симптоми и изприщвания при децата, те вече са носители на вируса, а той води до тежки малформации за плода. По време на бременността организмът ви е по-податлив на всякакви вируси и зарази заради понижаването на имунитета, а те може да бъдат вредни и дори пагубни за бъдещото ви дете. Поне през първия триместър ограничете ходенето по детски площадки и ако имате по-голямо дете, прехвърлете това задължение на друг близък човек.

Дръжте котката и тоалетната на дистанция. Ако имате котка, ограничете близостта с нея и най-вече не се докосвайте до тоалетната . Котешките фекалии крият риск от токсоплазмоза - заболяване, причинено от паразит, което може да предизвика тежки увреждания на плода. Ако имате котка, която много обичате и не искате да се разделяте с нея, поне делегирайте почистването на тоалетната на бъдещия татко или друг член на семейството. И избягвайте контакт с улични котки. Опасност от токсоплазмоза има също от консумиране на недобре измити месо, плодове и зеленчуци, затова ги измивайте много добре преди консумация. 

Горещи душове. Сауна, парна баня и всякакъв тип затоплящи процедури освобождават токсините и са особено полезни за прочистване на ума и тялото, но не и когато сте бременна. Високите температури може да доведат до тежки увреждания или до спонтанен аборт. Това се отнася и за случаите, в които вдигнете висока температура през бременността - незабавно се свържете с наблюдаващия си лекар и имайте предвид, че може да пиете много ограничен кръг лекарства.

Спрей против комари. Повечето репеленти против насекоми съдържат опасни химически вещества, които не е добре да вдишвате. Все пак обаче комарите може да ви заразят с куп други вируси и инфекции, затова не спирайте да ги използвате, а просто ги заменете със съдържащи природни съставки като цитронела, вид лимонена трева. В големите аптечни мрежи и биомагазините вече се предлагат и биорепеленти, подходящи за бременни и бебета.

Боб, карфиол, зърнени храни. Бобът е суперхрана, която надминава по полезности дори киноата и други всепризнати продукти със здравословни свойства. По време на бременността обаче той и останалите продукти от “семейството” му заедно с карфиол и зелени салати причиняват подуване на корема и запек, които увеличават дискомфорта на бъдещата майка.

Сладък корен. Тази билка е позната под много имена, съдържа се в някои от най-полезните и разпространени чайове и придава сладък и приятен вкус на напитките. Но при бременните жени предизвиква контракции, затова четете внимателно етикетите на чайовете.
Черен дроб. Той е източник на голямо количество витамин А, който е особено полезен за организма, но не и за бременните. Независимо от какво животно и под каква форма приготвен, черният дроб съдържа ретинол, който може да бъде особено вреден за плода. Спрете консумацията му по време на бременността.

Непастьоризирани млека и сирена. Повечето меки сирена са точно такива и за голяма част от хората представляват изкушение. Това, което ги прави забранени за бременните обаче, е, че носят риск от листерия – много опасна бактерия за бременни, която може да доведе до преждевременно раждане, физиологични или неврологични изменения при плода. Ако все пак много ви се дояждат, ги загрейте на минимум 75 градуса преди консумация. 

Електрическа четка за зъби. Всякакви почистващи четки за лице, зъби или за тялото, които са източник на ултразвук, са потенциален проблем за бебето ви. Мненията на лекарите по този въпрос се разминават и не е много сигурно, че вредят, но ако искате да сте по-предпазливи, премахнете електрическата четка за лице и зъби поне през първия триместър.

Телефон, таблет, лаптоп – далеч от корема. Няма как да избегнем употребата на тези джаджи, но поне можем да ги държим далеч от корема си. Те са източник на електромагнитно лъчение, което може да навреди на бебето ви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ