Напишете дума/думи за търсене

Най-големи са малките герои

10-годишният Божидар от Добрич

7-годишен спаси болница от фалит, малчугани помагат с рисунки

Надя Панкова

Доброто се връща при малките герои. Десетки деца от цялата страна станаха съпричастни към борбата с коронавируса. Невръстни малчугани даряваха спестяванията си за колелета, играчки и тротинетки, помагаха на болници и лекари, като облекчаваха тежкия им труд, макар и с рисунки. А някои пък получиха изненади след даренията си. Като доказателство, че доброто се връща.


10-годишният Божидар от Добрич дари спестените си за тротинетка пари на местната многопрофилна болница, за да помогне в борбата срещу коронавиуруса. Паричките детето дарило, след като осъзнало, че заради забраната да се излиза и да се ходи в парка тротинетката няма да му трябва. Научили за благородната постъпка на детето, няколко варненци събрали пари помежду си и изпратили на Божидар мечтаната тротинетка. Дарителите обаче изрично обявили, че не искат да разкрият кои са.


Двеста лева събраха помежду си пък второкласници от училище "Отец Паисий" в Мадан и ги дариха на болницата в миньорския град. Невръстните малчугани пълнели касичките си за екскурзия. Заедно с тях децата стоплиха медиците в болницата и с рисунка на четирилистна детелина. Преди броени дни, на 9 май, мъничета от детска градина във Враца също събраха пари, за да купят родителите им дезинфектанти. Идеята възникнала във фейсбук групата на детската градина.

Родителите и учителите заедно решили точно на патронния празник - 9 май, вместо да получават, да направят подаръци.


Подарък на болницата в Плевен пък направиха близнаците Антонио и Евгени Гъркови. Момченцата събирали пари за колело и плейстейшън, но забелязали, че другите деца даряват, и решили да последват примера им. Събирахме пари за колело и плейстейшън и ги дадохме на болницата. Много добре се чувстваме, че сме дали на българска болница", разказаха момчетата. Родителите също решили да направят дарение заедно с тях и закупили пералня за лечебното заведение. А гордата майка разказа, че въпреки честите разногласия между близнаците те са били единни в решението си за дарението.

"Не си приличат, много се карат, но все пак са изградили нещо добро в тях, за което се радвам", посочи майката Ани Гъркова. От болницата изказаха благодарности на семейство Гъркови и своята радост, че такива достойни български деца растат в Плевен.

Близнаците Антонио и Евгени Гъркови направиха подарък а болницата в Плевен
Близнаците Антонио и Евгени Гъркови направиха подарък а болницата в Плевен

Един от най-малките дарители в България е направил и най-голямото дарение - буквално спасява болница от фалит. Заедно с други дарители малкият Коко подари на болницата във Враца своите 159,52 лева.

Въпреки опита на директора на многопрофилната болница, която преди година едва не фалира, д-р Петър Керемедчиев, да откаже детските спестявания Никола Иванов настоял. 7-годишното момченце призовало с неговите парички "да преборим коронавируса".


Не само болниците, но и спешните медици получиха помощ от малките герои. Двеста лева събраха дечицата от село Малко Градище и ги дариха на местната Бърза помощ. Малчуганите сами организирали онлайн базар за Великден, а всичките събрани пари решили да дадат на спешните медици.


Четвъртокласници от столичното 112-о училище решиха да дарят на болница "Александровска" полагащата им се безплатна храна. 10-годишните избират да подпомогнат хора в най-крайна нужда. Малкият Димитър Инджов също решава да подпомогне болницата със спестените си 159 лева. Момчето събрало точно колкото малкия Коко и също решава да дари на болницата. От здравното заведение официално публикуваха благодарност към невръстния благодетел, който мечтае да стане футболист.


Джем Ефдже от Свиленград е само на 8, но когато разбрал, че болницата има нужда от пари, второкласникът от свиленградското училище "Иван Вазов" отишъл в лечебното заведение и изсипал от касичката всичките монети, събирани от дълго време. Пред лекарите детето преброило спестените 174 лева на стотинки и поискало да ги дари. С парите си момчето се надявало да спре коронавируса, за да могат децата като него да излизат свободно навън и да ходят на училище. Трогнатите лекари отказали дарението на малкия благодетел, но ръководството на болницата изпратило специално благодарствено писмо към него и родителите му. "Ти си урок! Ти, Джем, показа и напомни на възрастните хора, че трябва да правят добро и да се подкрепят, както и да дават пример на малките съкровища като теб, които растат в тези интересни времена. Така че само желанието ти да помогнеш е достатъчно благородна постъпка, която носи в себе си много позитивизъм. Въпреки малката ти възраст ти вече си най-големият дарител за МБАЛ - Свиленград, защото дари надежда, а без надежда и най-голямата сума пари не би помогнала на никого", пишат медиците.


И са категорично прави - само децата с малки касички, но големи сърца даряват наистина от желание да помогнат. Не от тщеславие, нито от нужда да ги видят по телевизията. Всъщност малките герои са най-големите.

Баби и дядовци дадоха залъка си

Не от залъка си, а целия си залък дадоха и възрастните хора в помощ на медиците. Дядовци и баби даряваха целите си пенсии, макар и мизерни, само за да може лекари и болници да оцелеят в кризата. Дядо Възкресий, дядо Въло, дядо Веселин спасиха болниците във Видин, Мездра и Сливен.

Отрудените ръце се протегнаха в помощ на лекарите от първа линия, а освен пенсиите си беловласите благодетели даряваха и скромните си спестени парици. Баба Надие, която едва говори български, избра също да подари парите си на болницата в Исперих.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ