Напишете дума/думи за търсене

Как зехтинът ни помага да заченем

Учени от университета на Саунтхемптън, Великобритания, успели да установят уникалните свойства на зехтина. Оказало се, че този хранителен продукт помага на жените да заченат дете.

Резултатите от експеримента показват, че при редовната употреба на зехтин шансовете за забременяване при тях се увеличават с почти 40%. Британските учени били изненадани от благоприятното въздействие, което тази хранителен продукт оказва на женската плодовитост.

Въпреки това, според изследователите, са необходими още изследвания в тази насока, за да бъде разработен нов хранителен режим, даващ възможност да се повиши вероятността от зачеване на дете при жените.

В рамките на изследването учените използвали данните от около 300 съпружески двойки, които изпитвали затруднения при зачеването на дете и се били обърнали към клиника за лечение на безплодие за провеждане на опити за ин витро зачеване. Следва да се отбележи, че тази процедура само в 20-30% от случаите помага на жените да забременеят.

Всички изследвани двойки били разделени от учените на няколко групи, на всяка от които бил предложен специален хранителен режим. Диетата включвала употребата на зехтин, добавян към приготвените ястия, а също и към зеленчуковите салати. В хранителния режим на някои от участниците в изследването влизал и приемът на хранителни добавки, обогатени с витамин D и Омега-3 мастни киселини.

Изследването продължило за период от 6 седмици, за цялото това време учените наблюдавали за изменения в тялото на всеки от доброволците. Когато експериментът на британските изследователи достигнал края си, те направили сравнение на въздействието, което употребата на зехтина оказва върху зачеването на дете с това на слънчогледовото олио, използвано за приготвянето на ястия и за добавяне към салати.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Резултатите от това сравнение показали, че увеличаването на количеството на зехтин, който е един от най-добрите източници на Омега-3 мастни киселини, в хранителния режим на жените повишава шансовете им за зачеване на дете с до 40% и води до по-интензивно развитие на ембриона след провеждане на ин витро процедура.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ