Напишете дума/думи за търсене

Помощ! Злоядо бебе

Не можете да накарате бебето да яде насила. Няма нищо страшно, ако не изпие съдържанието на шишето, което сте му приготвили.

Проблемите с храненето възникват, когато бебето свързва изяждането на супата с притесненията на майката. Храненето за бебето е извор на приятни усещания и на пълна задоволеност. Това е и ценен момент за нежно общуване. Накарате ли го насила да поеме количеството храна, което вие смятате, че му е необходимо, детето губи връзката със собствените си вътрешни нужди.

Евентуално може да изгуби и удоволствието от храненето. Малкото дете се нуждае най-вече от обич и храната ще бъде добре усвоена, ако храненето е любим момент на общуване. Затова не се притеснявайте и не бъдете строга: хранителното равновесие на вашето дете зависи от психологическото му състояние и радостта от живота.

Някои бебета още с раждането си се проявяват като злояди. Те обръщат глава при вида на шишетата или на грижливо приготвените пюрета. Майките се тревожат и не знаят как да реагират. Дали бебето се е нахранило? Да не е болно? Дори храната му за деня да не е достатъчно уравновесена, то погледнато за цялата седмица, тя със сигурност е пълноценна. Затова няма смисъл да се тревожите, особено ако теглото му и ръстът са в норма.

Ако детето ви иска да яде още, може би е в период на бърз растеж. В такъв случай обсъдете с вашия педиатър какви количества храна да поема. Важно е да не прекалявате с бебешките брашна и захарта заради опасността от затлъстяване. Иначе нека се храни колкото иска. Апетитът на бебето, също като при нас, възрастните, е различен всеки ден, затова трябва да се съобразявате с нуждите му.

Откъс от „Моето бебе от 1 ден до 3 години“ на Ан Бакюс

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ