Напишете дума/думи за търсене

Как да отгледаме по-малко агресивно дете?

Няма съмнение, че коронавирус пандемията е повлияла на нашето поведение и психично здраве по различни начини. Децата ясно усещат стреса.

Някои стават по-тромави, а други регресират в различни поведения - от напикаване в леглото до борба за заспиване. Една от по-тревожните и смущаващи промени в поведението може да бъде и гневът. Някои деца може би са били предразположени към интриги или друго агресивно поведение преди пандемията, докато други може да изпитват новооткрита неспособност да се въздържат. И така, какво е "нормалното" сред децата в момента?

„Да, децата са ядосани“, казва Беки Кенеди, клиничен психолог от Ню Йорк. Те са ядосани, че техните светове са обърнати с главата надолу. Ядосани са, че не могат да видят приятелите си и да посещават истинско училище. Те са ядосани, че родителите им са наоколо повече от всякога, но са стресирани и недостъпни през повечето време. Нищо от това не е по вина на родителите и въпреки това децата имат право да се ядосват на всички тези неща.

И така, как да се заемете с това, особено когато сте толкова изтощени от ролята си на съветник по всички въпроси? Важно е да сте в контакт както със собствените си, така и с емоциите на детето си. Вместо да категоризирате поведението според това, което е "нормално" и "ненормално", се съсредоточете върху връзката с него и какво се случва в този момент, Първата стъпка към промяна е осъзнаването."

В крайна сметка децата са стресирани. Преди пандемията една трета от децата страдаха от стрес. Под гнева обикновено се крие емоция, по-специално притеснение, нараняване, страх, тъга, загуба и объркване. „Най-важното, за да помогнете на всеки с гняв, е отделянето на гневно поведение или забележки от основните чувства. Това с течение на времето помага на детето да разграничава чувствата от поведението и го учи да прави пауза в реакция на едно от тези по-уязвими чувства, а не веднага да преобразува енергията на чувството в гняв, който избухва внезапно. Добрата новина е, че можем да помогнем на децата си да развият гнева си и да го разберат. Въпреки че можете да помогнете на детето си в средата на изблик, се изграждат по-добри умения за регулиране на емоциите, ако го направите, когато то не е подложено на стрес.

Може да се наложи да кажете:„ Няма да продължа да търпя да крещиш към мен. Ще приема целия гняв, но трябва да измислим друг начин. Можеш да изкрещиш тези думи навън или можеш да ги запишете и аз ще ги прочета по-късно. Можеш да ми покажеш колко големи са чувствата с ръцете си или като ги изтръгнеш." Един от ключовите компоненти за доброто реагиране е как гледате на детето си, докато казвате това. Опитайте се да гледате на детето си, като че е добро дете, което се затруднява, а не лошо, което прави лоши неща.

Децата ще вземат този поглед преди някоя от думите ви. Те реагират на версията на себе си, която отразяваме.
В крайна сметка всички - и децата, и родителите си имат лоши дни.

Поемете дъх. Ако го загубите при децата си, вие сте човек. Ако можете, намерете спокоен момент и просто повторете на детето си, че без значение от казаните думи и чувствата, които то изпитва, вие го обичате и нищо не би могло да промени това.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ