Напишете дума/думи за търсене

Как детето да приеме четенето през лятото като приятно занимание

Ето няколко начини, с които можете да помогнете на децата да  възприемат четенето през лятото като приятно занимание:

Всеки тип четене се брои

Нека децата знаят, че четенето на различни източници се брои: художествена литература, автобиографични книги на техни любими изпълнители и футболисти, статии в списания, електронни книги на мобилното им устройство и т.н.

Ако детето ви изпитва затруднения с четенето, може да му купите аудио версия на дадена книга и заедно с това и хартиено издание на книгата, така че да може едновременно да слуша и да чете текста.

Четете с децата си по роли, за да направите четенето по-забавно. Обяснете на децата си, че четенето всъщност прави мозъка им по-ефективен и го развива.

Бъдете пример за децата

Това важи и за родителите, и за учителите. Разкажете на децата за книга, която вие сте прочели, която ви е впечатлила, научила ви е на нещо важно и ви е променила в добра посока. Споделете на децата коя е следващата книга, която искате да прочетете и защо. Отидете заедно до книжарница или библиотека, за да си изберете книги.

Учителите могат да разкажат на децата какви любими ритуали имат свързани с четенето – да седнат на определено място, да си направят чай и т.н.

Родителите могат да предложат на децата да си определят време за споделено четене – например вечер преди лягане или през уикенда в определен час, когато децата и родителите сядат в една стая и всеки си чете своята книга, като след това може да сподели какво е прочел.

Създайте четяща общност

Родителите могат да поканят и приятелчета на детето у дома и да сформират група за четене и споделяне/обсъждане на прочетеното.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ