Напишете дума/думи за търсене

Колко важен е контактът между мама и бебе веднага след раждане

Някои, но не всички родители, изпитват дълбока привързаност към бебето си веднага след раждането.

Хормонът окситоцин, който се отделя по време на бременност и в по-големи количества по време на раждането, помага да създадете усещане за еуфория и любов към вашето новородено. Може да почувствате непреодолим порив да защитите бебето си от първия миг, когато го видите.

За другите родители силните чувства на привързаност отнемат малко повече време, за да се развият. Може просто да се почувствате прекалено уморени след раждането на вашето бебе, за да осъществите близост веднага с него. Или може би сте имали дълъг труд или трудно раждане и това се е отразило на вашите чувства. Вашето бебе може да се е родило със здравословен проблем, който може да ви накара да се почувствате притеснени или затруднени. Или може би се чувствате разочаровани от пола му. Тези чувства са разбираеми и напълно нормални.

Ако имате близнаци, може да се окаже, че връзката с двете ви бебета е предизвикателство в началото. Възможно е едно бебе да е под грижи в неонатологично отделение, докато другото остава при вас в следродилното отделение.

Ако не можете да сте физически близки с бебето, вашата акушерка може да ви направи снимки с него. Разглеждането на снимки на вашето дете може да ви помогне да се обвържете с него. Само виждането на изображение може да ви помогне за идването на кърмата.

Опитайте се да осъществите контакт между кожата и кожата с бебето си възможно най-скоро. Кожа до кожа е, когато бебето ви е поставено на гърдите, веднага щом сте готови да го задържите. Вашето новородено се свързва чрез допир и мирис, а сетивата му са настроени да отговарят на вашата уникална миризма и усещането на голата ви кожа.

Акушерката ви може също да ви насърчи да кърмите бебето си скоро след като сте родили, за да ви помогне да се свържете. Може да не успеете да държите бебето си в право положение след като се роди. Това може да е така, защото сте направили цезарово сечение или ако бебето ви се нуждае от специални грижи. Опитайте да не се притеснявате, тъй като не сте пропуснали решаващ шанс за сближаване. Акушерката ви трябва да ви помогне да имате контакт между кожата и бебето си възможно най-скоро.

Ако бебето ви е недоносено, то може да има контакт кожа до кожа, когато е достатъчно силно. Контактът кожа до кожа за недоносени деца, наричан още грижа за кенгуру, ще успокои вашето бебе и ще насърчи неговото развитие. Освен това ще ви помогне да се свържете помежду си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ