Напишете дума/думи за търсене

Импетигото е често срещано при децата

Импетиго е повърхностна бактериална инфекция на кожата, често срещана при децата и силно заразна.

Причинява се от стафилококови или стрептококови бактерии. Заразяването се случва много лесно и може да се осъществи както чрез пряк контакт, така и чрез непряк контакт - чрез предмет, с който е осъществен контакт.

Как да разпознаете дали детето има импетиго?

Пораженията обикновено са локализирани върху най-откритите части на кожата, като лицето, ръцете и краката, те са видими и обикновено представляват мехурчета, пълни с прозрачна или жълтеникава течност.

Също и повърхностни ожулвания с кръгла форма, които наподобяват изгаряне от цигара. Понякога са свързани със силен сърбеж.
Импетиго може да се появи, както на здрава кожа, така и на вече съществуваща лезия. В някои случаи, особено при деца, които имат навика да слагат пръст в носа си или след настинка, лезии се появяват около носа и устата, като по тази причина се бъркат с херпес.

Как се лекува?

За щастие импетигото не е тежко заболяване. При леко и умерено тежките случаи често може да бъде овладяно с локална терапия, комбинирана с подходящи хигиенни мерки. Локалното лечение включва прилагане на антисептици и антибиотици под формата на лосиони, кремове или унгвенти. Хигиенните грижи включват внимателно почистване на коричките, при което е нежелатено насилственото им отстраняване, което може да доведе до образуване на белези. При по-тежките случаи на импетиго със засягане на обширни части от кожата, особено при развитие на булозно импетиго се налага лечение с антибиотици, приемани под формата на таблетки или венозни инфузии.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ