Напишете дума/думи за търсене

Пъпчици от претопляне по бебешката кожа - какво да правя?

Топлинният обрив е причинен от това, че при бебетата липсва терморегулация и под кожата им се натрупват блокирани пори.

Това обикновено се активира от излагане на горещо и влажно време. Бебета получават мехурчета с малко червена течност – най-често по врата, раменете, гръдния кош, мишници, лакътните гънки, слабините или по лицето. Обривът най-обикновено отшумява в рамките на няколко дни без лечение.

"Miliaria rubra", както обикновено е наричан топлинния обрив от дерматолозите, е кожно състояние, което обикновено причинява появата на дребни пъпичци (обрив), зачервяване на кожата, усещане за парене и убождане. В по-редки случаи обривът се характеризира с повдигнати петънца или мехури. Милиарията причинява сърбеж и е срещана еднакво и при мъжете и при жените във всяка възраст. Все пак децата са по-често засегнатата група, тъй като техните потни жлези не са така добре развити и силната топлина обикновено засяга най-често тяхната кожа. Топлинният обрив може да засегне всяка една точка на тялото, но най-често се проявява по лицето, шията, раменете и гърдите.

Съществуват три вида Miliaria rubra:

Ярка (miliaria crystallina): най-мека форма, обикновено мехурите не са сърбящи или болезнени

Червена (miliaria rubra): появява се във външния слой на кожата, сърбяща с червени и болезнени пъпчици.

Дълбока (miliaria profunda): най-често срещана форма, обикновено при възрастни с плътно оцветени лезии.

От медицинска гледна точка все още не са ясни причините за появяването на милиария. Тръбите на потните жлези се запушват, когато се появи излишно изпотяване и потта не излиза на повърхността на кожата. Например, носенето на плътно облекло предотвратява изпарението на потта, в това число можем да сложим завивки и чаршафи, които се ползват при спане. Тежките кремове или лосиони, които се използват за рутинна грижа за кожата могат да причинят запушване на потните жлези и тръби.

Ако появилите се пъпчици по лицето на бебето не отминат в рамките на седмица, започват да изглеждат по-зле или получи температура, незабавно се консултирайте с вашия педиатър. За да се избегне прегряване, обличайте дете в естествени и памучни материи през горещите дни. Избягвайте ненужното натрупване на много пластове дрехи от престараване през зимата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ