Напишете дума/думи за търсене

4 "препятствия", с които всеки нов родител се сблъсква

Нормално е крачетата и ръчичките на бебето да са леко сини в първите дни, защото кръвоносната система все още се адаптира към новата среда.

Но ако този син оттенък не изчезне след няколко дни, обърнете се към лекаря ви, може на бебето ви да не му достига кислород. Все пак не се тревожете, защото това е изключително рядко състояние. Нормално е също така останалата част от тялото да бъде с розов отенък. Повечето бебета се раждат с такъв. Причината за това са кръвоносните съдове, които са по-видими, тъй като кожата на бебето все още е доста тънка. След няколко седмици този розов оттенък ще изчезне и кожата ще се избистри към по-бял. След прибиране у дома също ще се срещнете с някои "препятствия", нормални за всеки нов родител. Ето какви са те.

Посиняване на кожата и след изписването

Кожата на бебетата е много тънка и при някои е често срещано ръчичките и крачетата леко да посиняват, ако са оставени за малко по-дълго на по-студено място. Ако забележите нещо подобно задължително завийте бебето и го стоплете, за да регулирате температурата на тялото му. Ако бебето плаче продължително време, без да се успокои, е възможно устата и лицето му да посинеят. Това се случва поради недостатъчния приток на кислород, но когато то се успокои посиняването веднага ще изчезне. Ако забележите обаче, че лицето или устните на бебето ви са сини, когато то е в спокойно състояние, задължително трябва да се консултирате с педиатър.

Жълтеница

Жълтеницата е напълно нормално състояние през първите седмици след раждането, тъй като всички бебета се раждат с недоразвит напълно черен дроб. В резултат на това нивата на билирубина се покачват и това води до пожълтяване на кожата. В повечето случаи жълтеницата отшумява до 1 - 2 седмици след раждането. Ако обаче тя продължи по-дълго или нивата на билирубина са по-високи може да се наложи бебето да остане в болница за фототерапия и допълнително друго лечение, което да стабилизира състоянието му и да го предпази от евентуални усложнения.

Колики

Между втората и четвъртата седмица след раждането повечето от бебетата започват да изпитват колики. Смята се, че се дължат на поглъщането на малко количество въздух по време на хранене, който впоследствие дразни стомаха на бебето и то изпитва известен дискомфорт, който се изявява с плач и неспокойствие. Учените все още не са разгадали напълно как точно възникват коликите и как най-ефективно могат да се овладеят, но до 2-3 месец след раждането те отшумяват от само себе си.

Плач

Основният начин за комуникация на новороденото с околния свят е плачът. Повечето майки започват да разпознават различните нюанси на плача на своето бебе още след първите 1 - 2 седмици и много лесно се ориентират на какво се дължи този път разстройването на тяхното дете. На други им е нужно малко повече време.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ