Напишете дума/думи за търсене

Мога ли да пия кафе, докато кърмя?

Експерти по храненето предупреждават да се внимава с консумацията на готово студено кафе и чай СНИМКА: Pixabay

Експертите не отричат приема на кофеин по време на кърмене. Няма изследвания, които да доказват, че напитката е противопоказна за бебето. И все пак не прекалявайте. Ограничете се с по една чаша на ден.

Един от митовете, свързани с кърменето, е, че кофеинът намалява производството на мляко в организма ви. Няма категорични изследвания, които да потвържадават това.

Повечето експерти съветват все пак да ограничите приема до една чаша, за да бъде всичко безопасно, а и самата вие да се чувствате спокойна, че няма риск да навредите на детето си. Не е вярно твърдението, че бебето ви ще покаже някакви прояви, като превъзбуденост и раздразнение, от това, че сте пила кафе. Но все пак, ако видите някаква промяна в настроението, когато приемате кофеин, е хубаво да го спорете. И все пак шансът за това е по-малък от 1 %.

Пробвайте да премахнете и след това отново да добавите кафето в менюто си, за да видите реакцията и да се уверите дали наистина раздразнението на вашето мъниче е свързано с това. Все пак, ако решите да пиете кафе по време на кърменето, заложете на безкофеиново.

Можете да замените кафето с някои храни, които дават енергия през деня и ще ви подействат също толкова освежаващо. Такава храна са например ябълките, за които е известно, че 1 от тях е дори по-ободряваща от чаша кафе. Ето какво друго също може да хапвате.

Бадеми

Бадемите са лека закуска. Те съдържат хранителни вещества, които тласкат енергийните нива нагоре. Богати са на магнезий и витамин В, които възвръщат изчерпаните сили в организма. Бадемите съдържат още протеини и коензим Q10, който е отговорен за отделянето на енергия в тялото.

Банани

Бананите дават енергия през целия ден. Ако закуската ви включва банан бъдете сигурни, че до обяд ще се чувствате бодри и енергични.

Спанак

Спанакът е чудесен източник на желязо, магнезий, витамини от група В, цинк, които повишават нивата на енергията в тялото. Спанакът стимулира мозъчната дейност и увеличава умствената острота. Паметта ви също ще бъде по-услужлива, ако наблягате на спанака.

Сьомга

Богатата на незаменими омега-3 мастни киселини сьомга дава страшно много енергия през деня. Ако обядът ви включва порция сьомга ще имате енергия и тонус чак до вечерта.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ