Напишете дума/думи за търсене

Най-удивителните факти за вашето бебе

Бебетата могат да дищат и поглъщат по едно и също време.

Сигурно сте забелязали как като пъхнете бутилка в устата на бебето, то я смуче, без да спира. Така е, защото бебетата имат способността да дишат и преглъщат едновременно до около 7-месечна възраст.

Новородените могат да плуват. Поради факта, че бебетата могат да задържат дъха си, това ги прави отлични плувци. Всичко е свързано с престоя им толкова много време в утробата на майката. Тази тяхна способност обаче бързо изчезва.

Повечето новородени плачат без сълзи. Всеки родител със сигурност ще забележи това! Плачът помага на бебетата да бъдат по-спокойни и именно затова те не ронят сълзи. След шестата седмица обаче това вече не е така.

Сърцето на бебето бие 180 пъти в минута при раждането. Това уникално постижение пада до 115 удара в минута при 1-годишните. При възрастните типичната сърдечната честота в покой е 70-80 удара в минута.

Бебетата се раждат с перфектен слух. 10 минути, след като се родят, бебетата могат да чуват прекрасно. Те лесно разпознават гласа на майка си, тъй като са го чули още в деня, когато са родени.

Размерът на очите на вашето бебе ще остане същият завинаги, но носът и ушите му никога няма да спрат да растат.

 Главата на новороденото представлява около една четвърт от цялото му тегло.

Малките деца вдишват между 30 до 50 пъти в минута, докато възрастните само между 15 и 20 пъти.

Бебетата често кихат и ръмжат в съня си. Това не е, защото сънуват, просто чистят нослетата си, тъй като още не могат да дишат през устата.

Звуци като прахосмукачка или сешоар, които ние често приемаме за силни и дразнещи, звучат нормално, дори успокоително, за новородените. Това се дължи на факта, че средното ухо на вашето мъниче е пълно с течност и слуховият му апарат все още е незрял.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ