Напишете дума/думи за търсене

11 съвети при въвеждане на твърди храни в менюто на бебето

Най-добрият избор за първа твърда храна за вашето бебе е каша, обогатена с желязо. Хранете детето с лъжичка.



Започнете с 1-2 супени лъжици бебешка каша, смесена с кърма, адаптирано мляко или вода.

След всяко ядене изхвърляйте недоядената каша.

Давайте само каши от един вид зърнени култури, например оризова, ечемичена или овесена. Оризовата каша е най-лесно храносмилаема за бебето. След навършване на 8-месечна възраст можете да давате и смесени зърнени каши.

Винаги хранете бебето с лъжичка.

Въвеждайте само по един вид нова храна. Изчакайте 7 дни преди да дадете следващия вид нова храна, за да може бебето ви да се адаптира. Така, ако получи реакция, ще знаете коя храна я е предизвикала.

Домашно приготвената бебешка храна е лесна за приготвяне и спестява пари. Поради високото съдържание на нитрати, на бебета под 6-месечна възраст не бива да се дават спанак, цвекло, ряпа, моркови или зелени салати.

 Бебето само ще си покаже кога се е нахранило. Ако си върти главата настрани, затваря си устата, изплюва храната или забавя яденето, значи се е нахранило.

Опитайте се да храните бебето, когато останалата част от семейството е на масата. То също иска да участва в семейните хранения.

Не давайте на бебето мед и продукти, които съдържат мед!

Ако то не харесва определени храни, продължете да ги предлагате от време на време. Вкусовите предпочитания на бебетата често се променят.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ