Напишете дума/думи за търсене

Настинка и посещение на детската градина - кога да пуснем отново детето след боледуване?

С рязкото падането на темепературните стойности през есенния сезон, сред децата започва да расте броят на инфекциите на горните дихателни пътища, като основен причинител са вирусите.

Има голямо значение дали детето посещава ясла или градина. При тях броят на заболяванията е значително по-висок от останалите. Нослетата на децата започват да отделят секрети, а при някои малчугани дори се появява и кашлица.

Ако тези симптоми се появят още след втория ден в детската градина, желателно е да не водим детето си там, докато не оздравее напълно. Специалистите дори съветват след оздравяването им поне още една седмица децата да си бъдат вкъщи. За щастие аптеките предлагат абсолютно безвредни имуностимулиращи средства, предназначени за деца.

Средно децата прекаврат от 6 до 10 настинки на година и дори още повече, ако посещават детска градина или училище. Повечето настинки продължават между 6 и 14 дни, което е много по-дълъг период от колкото родителите очакват. Повечето от тях са най-заразни през първите няколко дни, но е възможно да се разпространяват през целия период.

Тъй като децата не обръщат внимание, ако са сополиви или разпространяват микроби, вирусите лесно се предават чрез играчки, дрехи и детските ръчички. Когато друго дете влезе в контакт с вируса и след това докосне носа си или очите си - той вече е разпространен.

Като превенция - нека малчуганът мие ръцете си често и добре с топла вода. Според проучванията това е един от най-добрите начини да се предотврати разпространението на микроби и вируси. Обърнете внимание на горната част на ръцете, пространството между пръстите и под ноктите дори и да използвате обикновен сапун с топла вода това е доста ефективно. Тайната е в ефективното измиване и продължителността, уверете се че детето ви ще изпее песничката "Честит рожден ден" поне два пъти преди да е напълно безопасно. Дезинфектант за ръце може да се използва, когато нямате достъп за момент до топла вода и сапун, но дезинфектанта трябва да съдържа поне 60% алкохол, за да бъде ефективен и дори тогава не е по-добър от правилното измиване на ръцете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ