Напишете дума/думи за търсене

Ако не ядеш, няма да пораснеш! Така ли е?

Ранното детско развитие в голяма степен се влияе от разнообразни биологични фактори.

Те включват генетичните влияния, мозъчното развитие, нивата на хормоните в организма, храненето и пола. Прочетете по-надолу в каква степен малчуганът е зависим от тях.

Хранене

Докато бебето расте в корема на майката, нейното меню играе ключова роля за правилното му развитие. Например приемът на 400 микрограма фолиева киселина през трите месеца преди зачеването и през първото тримесечие, намалява риска от някои вродени дефекти на мозъка на бебето, както и на гръбначния му стълб.

СНИМКА: Patricia Prudente
СНИМКА: Patricia Prudente

Пол

Повечето хора притежават 23 двойки хромозоми в клетките си. Изключение правят само репродуктивните клетки, наречени гамети. Първите 22 двойки се наричат автозоми, те не се различават при мъжете и жените. Последната двойка хромозоми определя именно пола. Момичетата имат X хромозома, а момчетата Y. Полът може да повлияе на развитието на бебето по различни начини. Наример момичетата и момчетата са склонни да учат по различен начин. Физически се различават по половите органи. Когато децата пораснат, те ще произвеждат и различни хормони в организма на детето. При мъжете това са андрогени, а при жените - естрогени.

Взаимодействие между биологичните фактори и тези на заобикалящата среда

Факторите на заобикалящата среда на детето са не по-малко важни от биологичните. Те в голяма степен отговарят за речевите възприятия и когнитивно развитие. Няма как да не взаимодействат с биологичните фактори. Пример за това е правилното хранене. Например детето ви може да е наследило гена за височина, но да остане ниско, защото не приема достатъчно протеини и минерали. Имайте предвид, че здравословното развитие не е резултат само от едно влияние.

СНИМКА: Brooke Lark
СНИМКА: Brooke Lark

Критичната възраст

Първите три години от живота на детето са период на усилен растеж и развитие, особено за мозъка. В него се правят връзки между клетките и малчуганите стават по-изобретателни и независими. Именно за това в този период трябва да им обръщате повече внимание. Забележите ли, че изостават от връстниците си, се посъветвайте с педиатъра си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ