Напишете дума/думи за търсене

Как младата майка да е по-уверена?

Преди да забременеете вероятно сте се чувствали добре в кожата си. Усвоили сте тънкостите в работата и сте научили много по време на образованието си.

Усещането, че ще бъдете млада майка, може да разклати самочувствието ви. Просто има прекалено много неизвестни, които ви плашат. Нормално е. Добрата новина е, че може да се справите с това неприятно чувство по няколко начина.

Научете повече за бебето си

Когато не знаете как да направите нещо, едва ли просто скръствате ръце. Вероятно предприемате стъпки, за да станете по-добри, като научите повече неща в дадената област. Е, така е и при родителството. Просто отнема малко повече време. Затова прочетете книги за майчинството, изгледайте упътващи видеа онлайн и т.н. На много места има класове за помощ на млади и още неопитни родители, стига да имате време за тях. Едно е сигурно – колкото повече знаете за детето си, толкова по-сигурни ще се чувствате.

Фокусирайте се над това, което сте направили, както трябва

Много често младата майка е склонна да се обвинява защо не е направила нещо както трябва. Няма смисъл от това. Нормално е да се греши в нещо, когато нямате опит. Вместо в глава си да повтаряте думата „неуспех“, се фокусирайте над това, което сте направили както трябва. Помислете как бихте говорили с приятел в същата ситуация. Не на последно място не забравяйте, че трябва сте мила към себе си. Няма нищо лошо в това да си кажете поне веднъж в деня „Красива съм!“, „Предстои ми прекрасен ден!“ и т.н. Не се страхувайте да поискате помощ от партньора си. Напротив, той е вашата опора, благодарение на която ще имате малко време за себе си.

Не се вслушвайте във всички съвети

Приятелите и членовете на семейството ви може да са изключително добронамерени в даването на съвети за грижата на бебето. Те обаче има шанс да ви накарат да се чувствате като провал в ролята си на майка. Затова просто престанете да слушате какво ви казва всеки. В такива ситуации се опитайте да смените темата и вярвайте на интуицията си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ