Напишете дума/думи за търсене

Развитието на детето до 9-годишна възраст - кое е нормално

Нуждите на вашето дете се променят с възрастта, а заедно с това и предизвикателствата, пред които се изправя всеки родител.

Затова ви е нужна стратегия за всеки етап от развитието му.

За деца до 2 години

Развитие

Децата до 2-годишна възраст растат с много бързи темпове както физически, така и емоционално. Развиват двигателните си умения и малко по малко започват да се ориентират из дома. Освен това развиват нови езикови умения и са малко по-способни да подсказват какво искат.

Дисциплина

Малките деца са нетърпеливи и без колебания показват недоволството си. Често са избухливи, а понякога това граничи с истерия, защото все още не могат напълно да изразят чувствата си чрез думи. Дисциплината в този период може да се изрази само в опит да ги успокоите или, ако са на публични места, да ги изкарате от там, за да не правят сцени.

Стратегии на родителя

Най-важното в този етап е да обезопасите дома си, защото малчуганите започват да се качват по мебелите, да се катерият по стълбите и т.н. Те са любопитни и искат да изследват всяко кътче от къщата си. Детето трябва да спи много и да се храни здравословно. В тази възраст се очаква да започне да използва гърнето, което няма да е лесна задача.

За деца от 3 г. до 5 г.

Развитие

В този период детето ви ще започне да контролира емоциите си и да проявява интерес към четенето, математиката, рисуването и др. Някои малчугани може да започнат да ходят на ясла. В началото е нормално да са уплашени, но с времето ще се научат да общуват по-лесно с околните.

Дисциплина

В този етап трябва да бъдете строги. Научете детето си, че няма да получава всичко, което поиска. Обяснявайте му защо нещо не е редно и му е забранено.

Стратегии на родителя

Сега е моментът да научите детето да започне да се грижи за себе си. То ще иска да започне само да избира дрехите си и да получава независимост. Подгответе се за раздялата, когато го изпратите на ясла.

Деца от 6 г. до 9 г.

Развитие

Детето ви ще бъде въодушевено да се прибере от училище и да ви покаже какво е научило там. Колкото и да сте уморени след работа, му обърнете внимание. В този период ще стане и по-социално, ще започне добри приятелства и ще развие различни интереси и хобита.

Дисциплина

Наследникът ви ще провери докъде може може да стигне. Ще се съпротивлява да почисти стаята си или да си напише домашното. Дисциплината включва положителни и отрицателни последици. Вторите са например отнемането на телефона на малчугана. Положителните пък поощряват доброто поведение.

Стратегии на родителя

В този етап е от ключово значение е здравословното хранене. Малчуганите вече малко или много са независими. За училище веротно им давате пари за храна, но те сами решават какво да си вземат. Не на последно място ги насърчавайте да усъвършенстват талантите и уменията си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ