Напишете дума/думи за търсене

Най-важната дума, на която да научите детето си

За да очаквате детето да е благодарно за нещата, които получава и правите за него, е логично да му дадете същото в замяна. Започнете с думата "благодаря". Не пропускайте да му ги казвате винаги, когато има защо.

Направете така, че да ви чува, когато благодарите на други хора.

Не му давайте всичко, което пожелае. Научете се да отказвате. Това не ви прави лош родител.

Давайте му възможност да си заслужи нещата, които иска. Нека първо се потруди за тях, за да умее след това да ги оцени.

Възнаграждавайте го винаги поради конкретна причина и за истински заслуги. Не правете изключения.

Отбелязвайте моментите, когато виждате, че детето не оценява дадено нещо. То трябва да знае, че забелязвате и поведението му не е редно. Не се карайте и не викайте. Обяснете спокойно.

Заложете на комуникацията и разговорите по темата. Давайте примери за това защо трябва да сме благодарни, както и какви усилия полагат мама и татко, за да осигурят добро детство.

Помогнете на детето си да забелязва, че около него има други негови връстници, които не разполагат със същите удобства. Нека оценява привилегията да живее спокоен живот и да получава играчките, които има. Все пак не бъдете крайни и не възпитавайте в него чувство за вина. Не го учете на съжаление, а на състрадание, разбиране и приемане.

Разкажете на детето си повече за местата по света, където децата живеят в нищета и има недостиг дори на вода, камоли на по-специални удобства.

Направете така детето да има дневни задължения и да е заето с грижа към общия комфорт на семейството - било то и с нещо съвсем малко. Все пак е все още малко!

Оставяйте му благодарствени бележки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ