Напишете дума/думи за търсене

Обновление: Националният балет реши да ражда по време на пандемията

Четири балерини са заченали по време на принудителния престой, пета е в майчинство

Ръководството на балета на Софийската опера се е видяло в чудо. Оказа се, че по време на принудителния престой вкъщи през март и април четири балерини, които носят огромна част от репертоара на гърба си, са заченали. Примабалерината Катерина Петрова, солистката Памела Пандова, Шарлот Берар и Ана Вуцова излизат по майчинство, което е напълно достатъчно, за да обърка плановете за представленията, тъй като трупата е сравнително малка, а ролите в балетни спектакли се подготвят дълго и трудно. Още една балерина – солистката Людмила Илиева, роди наскоро и в момента трупата е под огромен стрес, тъй като почти всеки влиза в нова роля.

“Нека са живи и здрави – даваме своя принос за демографското състояние на нацията, но на мен ми иде да се застрелям с два пистолета едновременно, защото толкова масово такова нещо досега не се е случвало”, каза художественият ръководител на балета Сара-Нора Кръстева. Много балерини са раждали и са се връщали сравнително скоро на работа, влизайки бързо във форма. Паметливи помнят, че примабалерината Марта Петкова, чиято дъщеря сега е на 9 години, почти не слезе от сцената, тъй като краткото ѝ отсъствие съвпадна с ремонта на Софийската опера, а тя се върна на работа няколко месеца след раждането.

Масовото забременяване обяснява многото дебюти включително и в главни роли през новия сезон. Премиер-солистът Джон Абенанти например за първи път ще играе Базил в “Дон Кихот” на 15 октомври. Другата главна роля – Китри, ще се изпълнява от Кристина Чочанова, която също се върна наскоро от мачинство. През декември за първи път в ролята на Одета-Одилия в “Лебедово езеро” ще видим солистката Венера Христова. Примабалерината Боряна Петрова ще играе отново в “Жизел” в края на месеца. В много от останалите роли в спектаклите също влизат нови лица.

От този сезон в трупата се вливат направо от балетното училище три момичета и едно момче. Връща се и племенницата на Маша Илиева – Ралица Илиева, която за известно време бе решила да се занимава с друго.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ