Напишете дума/думи за търсене

Смокините са супер храна през бременността

Да приемат по-често смокини се препоръчва на бременни жени с диабет, както и на хора, страдащи от хипертония.

Те помагат за почистване на мозъчните съдове при склероза, затова са много полезни за възрастните хора. Пресните и сушени плодове се използват за лечение на разширени вени, тромбофлебит на долните крайници, както и за улесняване на състоянието на бременни жени с токсикоза.

Освен това, когато им е сезонът, се препоръчва на всички хора, без изключение, да ядат до 300 грама пресни смокини на ден, а през зимата. Лекуват и запек през деветте месеца. За целта трябва всяка сутрин да хапвате по 2-3 броя от плода, накиснат в 1 с.л. мед.

Смокинята притежава богат набор от вещества, които са полезни за организма и дори при изсушаването на плода – те не се губят, в някои случаи количеството минерали се увеличава. Те притежават и силен засищащ ефект, в 100 грама от тях има почти 3 грама фибри, които въздействат добре на храносмилането, намаляват холестерола и понижават риска от сърдечни заболявания;

В смокинята откриваме витамините B, РР, С, бета-каротен и минералите натрий, калий, калций, желязо, магнезий и фосфор;
Калий – минералът, който регулира кръвното налягане, се съдържа в плода почти в същата доза като при ядките. Съдържанието на желязото е в изобилие – по-голямо количеството дори от това в ябълката.

Подобряват метаболизма и храносмилането. Консумацията на плода е препоръчителна при анемия, проблеми с черния дроб и сърдечния ритъм. Имайки предвид всичко изброено – то се събира в 74 калории на 100 грама (249 калории – за сушените). Плодовете от смокини са не само здравословни, но и имат приятен вкус.

Плодовете на „смокинята“ съдържат вещества, които разреждат кръвта, което е превантивна мярка срещу кръвни съсиреци. Този плод може да бъде полезен при анемия или заболявания на пикочните пътища. Помага при образуването на камъни в бъбреците.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ