Напишете дума/думи за търсене

Бременна лекарка доброволка разплака Достойните (Обзор, видео)

Владимир Пенев връчи отличия на проф. д-р Борис Богов, проф. д-р Асен Балтов, Десислава Вакльова, Ая Таха и Сезен Хабилов (от ляво на дясно на заден план)

Ая Таха и Сезен Хабилов, първите доброволци, влезли при заразените с COVID-19 в “Пирогов”, трогнаха всички:Благодарим на учители и родители – те ни научиха, че доброто е по-заразно от вируса

В годината на зараза и училище онлайн медиците от първа линия и педагозите са с големите отличия

“24 часа” и БНТ за 18-и път наградиха хората с големи сърца

Колективно отличие за медиците от първа линия срещу коронавируса - това бе голямата награда в най-честната и истинска българска класация “Достойните българи на годината”. “24 часа” и БНТ отличиха

35 българи -

герои на

вълнуващи

истории

на всеотдайност. Вдъхновяващата кампания е за 18-а година. Тя е с подкрепата на А1. Наши партньори са и “Хидрострой”, “Геотехмин”, УниКредит Булбанк, “Джи Пи Груп”, Фондация “Трейс за хората”, Медицински комплекс “Д-р Щерев”.

Сред отличените медици бяха Ая Таха и Сезен Хабилов, които минаха под венчило седмица преди да станат първите доброволци, влезли при заразените с COVID-19 в “Пирогов”. Сезен развълнува всички с думите: Не считаме, че сме направили нещо свръхестествено и героично. Това би го направил всеки един от нашите колеги. Това е духът на българския медик и всички те го доказаха и продължават да го доказват. Благодаря на нашите родители и учители, че ни научиха, че човещината и добрината са по-заразни от коронавируса.

Сред знаковите за борбата със заразата хора, в лицето на които благодарихме на всички достойни и компетентни български медици, бяха и

- Д-р Муса Вакльов, синът му д-р Емил Вакльов и майката - медицинската сестра Ава Вакльова, които загубиха битката с COVID. Посмъртното отличие получи Десислава Вакльова, дъщеря на Муса и Ава. “Нека пазим всички лекари”, призова тя.

Митрополит Антоний
Митрополит Антоний
Добрина Чешмеджиева
Добрина Чешмеджиева
Проф. Анастас Герджиков
Проф. Анастас Герджиков

- Проф. д-р Асен Балтов, изпълнителен директор на болницата, която седми месец е на първа линия в битката с коронавируса - “Пирогов”. (Какво каза той - виж на 11-а стр.)

- Проф. д-р Борис Богов, който пое ръководството на Александровска болница - в разгара на пандемията болницата приемаше най-тежките случаи заедно с “Пирогов” и ВМА.

“Приемам тази награда за всички колеги от Александровска болница. Надявам се да продължа да защитавам със същия устрем всичко, което е болницата”, каза проф. Богов. Голямото отличие връчи актьорът Владимир Пенев.

Още един лекар бе отличен - кардиологът д-р Даниел Петров от “Пирогов”, чиято решителна реакция предотврати трагедия при пожар през нощта на 27 ноември 2019 г. Отличието му връчи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. (Какво каза - на 11-а стр.)

Втората голяма колективна награда бе за българските учители и за българското образование, което успя да направи трудния преход към онлайн обучение в тежките месеци. Отличието получи министърът на образованието Красимир Вълчев. (Какво каза той на церемонията - на 11-а стр.) Връчи го ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

Красимир Вълчев от своя страна награди Николай Табаков, Милен Иванов и екип от редактори, оператори, режисьори и монтажисти от БНТ. Благодарение на тях в национален ефир се излъчваха тв уроци - “С БНТ на училище”. Министърът награди и Иван Давидов, който е председател на Обществения съвет на 20-о училище в София и допринесе за толкова необходимия диалог между родители и учители. “Тази награда е за много хора. Тази е за родителите. Тя е знак, че диалогът родители - учители е много необходим, за да гледаме децата заедно”, благодари Иван Давидов.

Издателят на в. “24 часа” Венелина Гочева награди някои от лицата на кампанията “Невидимите герои”, която показваше във вестника хората и организациите, включили се с безкористни дарения и доброволчество в подкрепа на здравната система:

- През март 2020 г. Десислава Олованова, Сибина Григорова и Кръстина Стефанова събраха за 8 часа 144 802 евро за 5 аспиратора в Александровска болница с кампанията си #БългарияЗаБългария.

“Събрахме се случайно, но работихме за ценности и кауза. Не става дума за пари, а за морал”, благодари от името на трите дарителки Сибина Григорова.

- 74-годишната Дафина Каракушева от град Лъки дари пенсията си от 214 лева на Александровска болница, за да подпомогне борбата с коронавируса.

- 71-годишната Венка Зарева дари две пенсии от по 250 лева на болница “Св. Иван Рилски” в София, за да помогне на лекарите в пандемията.

“За мен тази награда е неочаквана, но се водех от добрината на лекарите, които се грижеха за мен и всички пациенти. Поклон пред тях”, каза Зарева.

- По време на извънредното положение заради коронавируса служителите на “Нова Броудкастинг груп” организираха доброволческата кампания “Заедно”. Събират над 20 хил. лв. лични средства и даряват хранителни продукти от първа необходимост на над 500 семейства в цялата страна. От името на “Нова” наградата взе Лора Инджова. “Това отличие е за всеки един от Нова телевизия”, каза тя.

Кметът на София Йорданка Фандъкова отличи Петър Газдов от столичното 119-о училище. Момчето, което вече е в трети клас, направи със съучениците си дарителска акция, за да изпратят 3000 бутилки вода на връстниците си в Перник по времето на водната криза там.

“Тук са хора, чийто пример заразява, защото доброто поражда добро. За мен е удоволствие да връча наградата на Петър и неговите съученици. Гордея се с вас. Всички помним как цяла София помогна да се възстанови по-бързо водоподаването на Перник и това бе достойна постъпка на града ни. Но важното е, че в нея се включиха най-малките”, обърна се Фандъкова към малкия Петър и всички ученици от 119-о училище.

Цигуларят Георги Калайджиев, който направи школа за деца от гетото в Сливен, получи наградата си от ръцете на художника Греди Асса. С школата си Калайджиев дава шанс на бедни, но талантливи деца да учат и да са на сцената.

Предприемачът Йоско Алипиев от Бургас, който дава по 100 лв. към заплатата на всеки служител, ако детето му получи оценка отличен в училище, също бе отличен от Греди Асса.

“Хората на изкуството не получават медали, а взаимна обич. Благодаря ви”, обърна се Асса към наградените.

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний връчи отличието на 85-годишния Митко Динев от село Саранско. Той дари 50 000 лв. лични спестявания за построяването на храм в селото, завеща за черквата и рентата от земята си.

“Храмът не е

градеж от пясък,

вар и тухли, а от

човешки души Когато много хора изградят духовния храм, то и материалният става много бързо. Нека събираме духовни блага”, каза митрополит Антоний.

Директорът “Правни и бизнес отношения” и член на Борда на директорите на Би Ти Ви Господин Йовчев награди 9-годишния Фирас, който дари спестените от касичката си пари за ремонта на дом на бедно многодетно семейство. Няколко месеца по-късно дари отново спестените си пари за операция на болен мъж.

Благодаря на всички, защото помогнаха на тези хора, които имаха нужда повече от нас и затова дадох касичката си на тези хора, каза малкият Фирас.

Управителят на “Нова броудкастинг груп” Ива Стоянова връчи посмъртно отличие на Нако Велянов, който получи инфаркт зад волана на автобус, но с последни сили отби и така спаси пътниците - 24-ма футболисти. Наградата получи синът на Нако Велянов - Стоян.

През 2016 г. Нако Велянов е дошъл в Нова телевизия, за да разкаже, че е осиновен. Така по-късно намира своя близнак, осиновен в друго семейство. Това е пример, че душите се намират.

Нако е роден

като Божидар

и се превърна в дар за толкова много хора - тази трогателна история разказа Ива Стоянова.

Десислава Любенова, изпълнителен директор на  "Трейс България за хората", награждава адвокат Петър Николов.
Десислава Любенова, изпълнителен директор на "Трейс България за хората", награждава адвокат Петър Николов.
Проф. Костадин Ангелов
Проф. Костадин Ангелов

Добрина Чешмеджиева от БНТ награди Илия Савов, който е израснал в социални домове и немотия, но на два пъти намира големи суми изгубени пари и ги връща на собствениците. Втория път получи 100 лв. за благодарност и ги дари.

“30 пъти в 30 различни медии може да сте видели историята на Илия. Най-хубавото е, че тя е истина. Запомних неговите думи, че и един лев да има в джоба си, няма да вземе чужди пари. Когато втория път е намерил чужди пари и жената му дава 100 лв., той ги дарява. Най-важното е да вярваш, че доброто ще се върне към вас”, каза Чешмеджиева.

Бизнесменът Александър Александров отдавна е известен като спомоществовател на българския спорт, ориентиран най-вече към деца и юноши, чрез създадената от него фондация “Играй с Развитие”. Той бе награден от главния редактор на “24 часа” Борислав Зюмбюлев.

Йорданка Фандъкова
Йорданка Фандъкова
Ива Стоянова
Ива Стоянова

Илияна Захариева, директор “Корпоративни комуникации” на А1: Хубаво е, когато млади хора случват доброто

Илияна Захариева връчи отличие на 16-годишните Христо Ташев и Жулиян Милчев, които спасиха младеж при мъртво вълнение на бургаския плаж. Захариева каза:

Радвам се за седма година да бъда на това събитие. А аз поради естеството на работата си ходя на много събития, връчвам награди, получавам, говоря, но рядко има такива, на които се просълзявам. “Достойните българи" е едно от тях.

Благодаря, че с “Достойните българи” стигате до нашите сърца. Продължавайте да правите тази инициатива! Четейки как тези двама млади хора - Христо Ташев и Жулиян Милчев, са спасили човешки живот, това ми дава вяра, надежда, че има добро и то ще продължава. Много е хубаво, когато го случват млади хора, защото всички знаем, че те са бъдещето. И ние ще продължаваме да ги подкрепяме. Благодаря ви, момчета!

Господин Йовчев
Господин Йовчев

Теодора Петкова, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк: Благодаря за човешката журналистика

Теодора Петкова връчи наградата на журналиста Антон Хекимян. Тя каза: За първи път сме тук на това прекрасно събитие и вярвам - задълго, защото наистина докосва. Като банка за важните неща знаем колко е важно за обществото да получава навременна, обективна, добре структурирана и прозрачна информация. Именно затова поздравявам г-н Антон Хекимян за приза му и за това, че става част от достойните българи. За професионалната му отдаденост и за човешката журналистика. Благодаря му и за това, че в най-трудните времена успяваше с информацията и с човешките думи журналистиката да е наистина глътка спокойствие за голяма част от българите, а в това число, сигурна съм, за голяма част и от нашите клиенти и служители.

Илияна Захариева награди Христо Ташев и Жулиян Милчев
Илияна Захариева награди Христо Ташев и Жулиян Милчев

Живко Недев, изпълнителен директор на “Хидрострой”: Вярвам, че след време ще казват “Армен - това е бащата на Едмонд Назарян”

Живко Недев връчи наградата на Едмонд Назарян, който само на 18 г. става европейски шампион по класическа борба до 55 кг. Недев каза:

Благодаря на “24 часа” за уникалното преживяване да връча тази награда на Едмонд Азарян - този изключителен, специален и достоен българин. Убеден съм, че това е самото начало и че ще продължим да се гордеем с успехите, които той предстои да постигне и завоюва. Досега много често казваха за Едмонд “сина на Армен Назарян”. Твърдо вярвам, че след време ще казват “Армен - това е бащата на Едмонд Назарян”.

Доминик Хамерс, изпълнителен директор на “Геотехмин”: Тези хора са пример за всички нас

Доминик Хамерс награди Надя Мирчева, майката на 6-годишната Мария, която трябваше да замине за Германия, но не дочака лечението. Родителите дариха събраните 100 хил. евро на други болни. Хамерс каза:

Благодаря за възможността да връча награда на достойни българи, на хората, които са пример за всички нас. Благодаря за тази инициатива!

Борбата за живот на едно дете е най-трудна за родителите. Надя, възхищавам се на силата на вашия дух и че въпреки вашата загуба вие помогнахте на доста други хора с тежко заболяване и това е много достойно. Поздравления!

Георги Василев, председател на Борда на директорите на “Джи Пи Груп”: Дълбок поклон на достойните

Георги Василев отличи Едуард Монов, който плати от джоба си, за да отиде на 100 км да гаси пожар. Василев каза:

Пред такива достойни българи може да направим само един дълбок поклон. Дано да има повече такива хора и дано да се събираме по такива поводи.

Проф. Атанас Щерев – бащата на инвитрото в България

Проф. Атанас Щерев с основание е наричан “бащата на инвитрото в България” и е един от “Достойните българи на годината”.

През 1987 г. екипът му постига първите бременности след инвитро лечение в България. Първите “бебета в епруветка” у нас се раждат през 1988 г. Днес между 5 и 7% от всички новородени са следствие от процедури по асистирана репродукция.

Днес благодарение на пионерското усърдие, находчивост и упорит труд на проф. Щерев асистираната репродукция дава шанс на хилядите двойки с репродуктивни проблеми, осигурявайки им лечение според европейските стандарти. 80% от екипите в тази област са обучени лично от него.

Десислава Любенова, изпълнителен директор на фондация “Трейс” за хората”: Да намираш сили да помагаш на хора в беда

Десислава Любенова награди адвокат Петър Николов от Варна, който помогна за нова къща на 5 братчета и сестричета на Стефан от Кардам, който почина, след като погълна отрова. Тя каза:

Всички ще си тръгнем от тази зала заредени с много положителна емоция. Дълбоко вярвам, че във всеки от нас има потребността да правим добро. Дълбок поклон за адвокат Петър Николов, който ден след ден, месец след месец, година след година върви по пътя на добротворчеството. Искрено му се възхищавам за устойчивостта, за това, че е неуморен и че винаги намира сили да помага на хора в беда. Любовта му към хората се оказва по-силна и го движи напред.

Министърът на образованието Красимир Вълчев:

Учителят създава

добри специалисти,

но и добри хора

Благодаря на “24 часа” за инициативата, за наградата и за ангажираността. Трудно ми е да получа тази награда не защото не съм един от учителите, а защото не мога като тях да изживея вълнението, емоцията от тази награда.

Само те си знаят какво са дали от себе си, колко усилия са положили, през какво са минали. Те заслужават тази награда заради трите дни между 13 и 16 март, когато показаха завидна реактивност и професионализъм, опровергаха скептиците.

Заслужават я и заради следващите 3 месеца, но най-вече я заслужават заради ежедневната си многочасова многогодишна работа.

Резултатите от работата на учителя идват със закъснение, те са неосезаеми.

Ние, техните ученици, когато станем зрели и можещи хора или успеем, често сме склони да не се сетим, че това е благодарение на учителите. Мислим си за по-скорошното висше образование, за многото книги, които сме прочели, или пък си мислим, че сме се родили умни и красиви. Забравяме приноса на учителите.

Точно затова те заслужават тази награда. В такива моменти се вижда, че като общество можем да разчитаме на българския учител.

Българският учител трябва да продължава да разчита на българското общество. Те дадоха най-добрия аргумент да ги подкрепяме.

Всички професии са важни, но учителят прави така, че във всички професии да има добри специалисти, професионалисти. Прави така, че да има добри и достойни хора, да има повече достойни българи. Благодаря!

Министърът на здравеопазването

проф. Костадин Ангелов:

Примерите са

ода за човешкото

у човека, вярвам

в това, вярвайте

и вие!

Кое е достойно поведение - това да върнеш парите като честен български гражданин, когато ги намериш на улицата в момент, в който имаш най-голяма нужда от тях, или щедростта на малките деца, които са събрали парите си и са ги дарили на лечебни заведения или на нуждаещи се хора, или щедростта на българските пенсионери, които дариха пенсиите си в моменти, когато имат най-голяма нужда от тях.

Това са примери за достойнство, за благородство. Те са ода за човешкото у човека. Това направихте и вие, д-р Петров, днес. Вие написахте най-големия разказ за достойнството и за човешкото у човека. Аз вярвам в тези качества, вярвайте и вие! Благодаря ви.

(Министърът награди кардиолога от “Пирогов” д-р Даниел Петров, който спаси десетки при пожар през нощта на 27 ноември 2019 г. - б.р.)

Венелина Гочева, издател на “24 часа”:

Лекари, учители и добри

хора ни дават най-важния

урок - за достоен живот

Убедена съм, че тези 18 години, в които търсим достойните хора сред нас, се учехме заедно с читателите да откриваме и показваме тези истории на българи, направили нещо добро. Всичко това ни подготви за експлозията от емоции и дарителство, която избухна в първите дни на заразата.

Истински се гордея, че моите колеги от "24 часа" вече почти 30 години - през 2021 г. заедно с вас ще празнуваме този юбилей, надграждат усилията и професионализма си в 3 посоки - образование, здравеопазване и споделяне на лични истории за подкрепа.

В условията на COVID тези 3 посоки логично се събраха, осветявайки тези хора, които заслужава да ценим - лекари, учители и всички вие, които без да го изисква професията, правите добро. Преподавате ни най-важния урок - този, по достоен живот, за което ви благодаря!

Директорът на “Пирогов” проф. д-р Асен Балтов:

Даренията от над 4 млн.

помогнаха да реагираме

бързо и адекватно

Проф. д-р Асен Балтов се просълзи.

Уважаеми достойни българи, наградени в 18-ата сесия на инициативата “Достойните българи”, уважаеми колеги и гости, искам преди всичко да благодаря на всички, които присъстват в тази зала, на всичките колеги.

Тази награда е колегиална за “Пирогов”, тя не е за проф. Балтов. Проф. Ангелов, сега министър на здравеопазването, също трябва да е между нас, защото той също участваше в този процес.

Искам да благодаря на всички дарители на “Пирогов”. Не знам дали знаете, но се събра сума от около 4 милиона и половина дарение, които помогнаха да направим всичко възможно да реагираме максимално адекватно и бързо. Благодарим!

Петър Николов, адвокат:

Не трябва да оставяме

нито едно дете да заспива

гладно, самотно, изоставено

Нямам предварително написана реч. Но докато пътувах от Варна към София, се замислих: да, имам хубава професия, добри доходи - европейски, хубав офис, помощници, хубави автомобили. Пристигам тук със самолет. Но поглеждайки извън своя живот, виждам много деца, които се возят в каруци и ровят в контейнерите за боклук. Много родители ми се обаждат и ми казват, че техните деца няма какво да ядат. Че са им отнети от социалните и настанени в домове, често несправедливо.

Децата обаче са тези, които ще оставим след себе си. Ние сме историята, а те са нашето бъдеще и колкото повече деца ние направим щастливи, толкова по-щастливо бъдеще ще имаме като родители, баби, дядовци, прабаби и прадядовци. Затова не трябва да оставяме нито едно дете да заспива гладно, самотно, изоставено, защото представете си какво е животът на тези деца, какво знаем ние, и какво не знаят те.

Всички деца, на които аз съм помогнал, аз ги наричам моите деца. А те във времето са повече от един клас. Не пестя нито пари, нито време, нито енергия за тях, както се случи с петте братчета и сестричета на на Стефан от Кардам, който почина, след като погълна миша отрова. Отидох в Кардам, видях се с хората, качих няколко снимки в моя профил и буквално за два дни събрахме необходимата сума, за да купим къща и да я обзаведем.

Благодаря на хората от Генерал Тошево, на Вили Георгиева, която организира тази кампания, на общината там, която застана изцяло зад семейството в този труден момент. И вместо да вземе децата, да ги раздели и да ги настани по социални домове или да ги раздаде на приемни родители, общината запази това семейство и за него се грижим всички ние. Ще продължим да го правим, както и за всички български семейства, които имат нужда от нашата помощ. Призовавам - помагайте на българските семейства, защото само така ще направим достойните българи повече!

Красимир Вълчев
Красимир Вълчев
Проф. Костадин Ангелов
Проф. Костадин Ангелов
Венелина Гочева
Венелина Гочева
Проф. Асен Балтов
Проф. Асен Балтов
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ