Напишете дума/думи за търсене

Как да увеличим нивата на прогестерон чрез балансирана диета

Стойностите на хормона прогестерон не са постоянни – варират в зависимост от развитието на месечния цикъл.

Нивото на прогестерон расте през втората половина на цикъла, като движението нагоре започва след овулация. Какво се случва с прогестероновите стойности в края на цикъл, зависи от това дали е настъпило оплождане на яйцеклетката. Ако последната не е оплодена, стойностите на произвеждания прогестерон намаляват и настъпва кървене. Ако яйцеклетката обаче е оплодена, настъпва трансформация на този фоликул, от който тя се е отделила – образува се т.н. жълто тяло. В него усилено се синтезира прогестерон и това продължава до третия месец на бременността. Този тип химия е необходим за първия триместър: по този начин матката е предпазена от контракции и ранната бременност е защитена от спонтанно прекъсване. След третия месец, при вече формирана плацента, прогестероновото излъчване на жълтото тяло става ненужно. Гарант за нормалното износване на плода, включително с производството на важния прогестерон, се поема от плацентата.

Дисбалансът в нивата на прогестерона повишават риска от аборти, появата на предменструални симптоми и фиброми в гърдите, тироидна дисфункция, увеличение на теглото, нередовен цикъл и дори безплодие. Често жените с ендометриоза имат дефицитен прогестерон, тъй като заболяването се свърза с естрогенова доминантност.

Има начин да се увеличи нивото на прогестерон, балансирайки хормоните и повишавайки шансовете за забременяване чрез включване на определени храни в менюто през различните фази на менструалния цикъл.

Риба, богата на омега 3 и омега 6 – сьомга, скумрия, сардина

Рибите, които съдържат есенциални мастни киселини са ключови за овулаторната фаза. Те подобряват кръвопотока към матката, подпомагат отделянето на яйцеклетката от фоликула и подобряват качеството й.
В тези риби има високо съдържание на протеини и магнезий, особено важни за производството на прогестерон и поддържането на хормоналния баланс.

Тъй като ежедневното набавяне на омега 3 и 6 понякога може да бъде истинско предизвикателство, тъй като е почти невъзможно човек да хапва риба всеки ден, има един по-добър начин и той е чрез набавяне на правилната хранителна добавка, а именно Омега 3 в комбинация с EPA и DHA. За тези, които не обичат риба, добри заместители могат да бъдат: тиквено семе, чия, ленено семе, ядки, бамя, спанак, черен боб.
Специално за вегани, има и фирми, които комбинират масло от екологично отгледани морски водорасли и масло от семена на чия за да осигури пълния спектър от Омега 3, 6 и 9.

Храни, богати на Витамин Б

Витамините от групата Б са водноразтворими, което означава, че не се складират в тялото и запасите трябва да се обновяват ежедневно. Те имат ключова роля в клетъчния метаболизъм, функцията на имунната система, производството на хормони и ред други процеси в организма. Счита се, че Б витамините имат пряко отношение към овулацията и освобождаването на яйцеклетката, клетъчната репродукция и имплантацията и поддържането на здравословно ниво на прогестерона. Те подпомагат и черния дроб в детоксикацията и елиминирането на естрогена за правилен хормонален баланс.

Витамин Б6 е особено важен за фертилитета, хормоналния баланс и предменструалния синдром. Можем да си го набавим чрез животински дреболии, яйца, бобови, риба и морски продукти, спанак, картофи, банани, пълнозърнести продукти. Последните са богати и на Витамин Е, който пък подпомага образуването на здрава яйцеклетка и добра спермогенеза.

Зеленчуци и плодове, богати на Витамин С

Храните, имащи най-високо съдържание на витамин С са киви, цитрусови плодове, червени чушки, броколи, домати, касис, шипки, спанак. Тъй като витамин С също е водно разтворим витамин, което прави неговото набавяне ежедневен приоритет, съществуват високоефективни добавки, които допринасят за по-високата му усвояемост. Напоследък се заговори за Ester-C -високо усвояема патентована форма на витамин С, която съдържа треонова киселина, ключов за този витамин метаболит. Естер-С е представител на витамин С с неутрално ниво на рН, при който витаминът е буфериран, за да не дразни стомаха, което е особено важно при приемане на витамин С. Естер-С се абсорбира по-бързо и се задържа по-дълго време от обикновения витамин С, а количеството от тази форма, което достига до клетките е четири пъти по-голямо в сравнение с обикновения.

Храни, богати на желязо

Повечето жени имат проблем с нисък хемоглобин или ниско серумно желязо. Счита се, че жените с ендометриоза и тези, които имат обилни менструации са особено засегнати от дефицит на желязо. Средно жената губи между 30 и 40 млтр. кръв за 3 дни в менструация, затова запасите на желязо се изчерпват бързо. Това резултира в умора, подуване, крампи, меланхолия, внезапна промяна на настроението.

Желязото е важен компонент на червените кръвни телца, който участва в транспортирането на кислорода до всички части на тялото и за изграждане на хемоглобина. Функционирането на имунната система също е зависима от наличието на достатъчно желязо. Хранителното желязо е в две форми, едната от които се среща само в месото на животните, тъй като се извлича от хемоглобина миоглобин и от животинските тъкани. 

Храните с най-високо съдържание на желязо са черният дроб, суровото какао, миди и стриди, тиквено и слънчогледово семе, сусам и сусамов тахан, хайвер, сушени домати и кайсии, бобови, соя, леща, спанак, стафиди, пълнозърнести. Семената и рибата като цяло имат противовъзпалителни характеристики, които спомагат за по-лесното протичане на менструалния цикъл и намаляването на крампите.
?

Храни, богати на цинк

Цинкът е сочен за основен помощник в подобряването качеството на яйцеклетките. Някои изследвания сочат, че чрез прием на 15 млгр. цинк ежедневно подобряват значително овулацията. Цинкът е важен за адекватното производство на прогестерон. Той подтиква освобождаването на фоликул, стимулирайки хормони, които пък от своя страна стимулират прогестерона и естрогена. Добре е набавянето му да става до средата на цикъла, още преди овулация. Добри източници на цинк са стридите, яйцата, ядките, тъмен шоколад, червено месо, нахут, диня, кълнове.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ