Напишете дума/думи за търсене

Люси Иларионов: Изчакваме за бебе с Ани Хоанг

Меди бързо се отдели от земята и изхвърча

Кой е той
Режисьорът Люси Иларионов работи с най-популярните български изпълнители. 46-годишният музикант продължава да снима клипове на пълни обороти въпреки финансовите и логистични проблеми покрай коронавируса.
Специално за читателите на "България Днес" той разказа как оцеляват изпълнителите при подобни условия, какво се случва с неговия ресторантьорски бизнес и защо се стигна до скандала с Меди.

- Г-н Иларионов, последният ви голям проект беше уникалното шоу "Духът на България", което съчетаваше бокс и кикбокс заедно с музикален концерт на Античния театър в Пловдив. Откъде дойде идеята за подобен нетрадиционен микс?
- Организаторът Ивайло Гоцев, който живее в Щатите, има много идеи. Никога досега не бях правил спортни събития. Наложи се да погледам доста бокс, който е малко по-различен за снимане. Трябват по-дълги кадри, докато аз съм се занимавал предимно с концерти. Идеята беше да е микс от спорт и изпълнители. Понеже Ивайло е доста голям патриот, искаше да вкара и рецитали. Трябваше да го направим по различен начин. Първоначално не ми хареса идеята да правим концерт в Пловдив, но когато стана въпрос за Античния театър, ми допадна много. Можеше да стане много по-хубаво. Всичко опира до средства, а и нямахме много време. Първо щяхме да го правим в Търново. Искахме да е вътре в крепостта Царевец. Тези неща отпаднаха и отидохме в Пловдив. Доколкото знам, Гоцев обмисля и други дестинации. Имаше вариант да се излъчи в Щатите. Щяхме да покажем не само готините места в България, но и българските бокс и дух.
- Разбрахме, че част от музикантите са били като в небрано лозе, защото им се налага да пеят след тежки нокаути, както се случи с Павел и Венци Венц. Какъв е отзивът сред тях?
- Подбраните изпълнители бяха хора, които обичат България. 100 Кила, Павел и Венци Венц, Нина Николина, Дийп Зоун. Съжаляваме, че Тервел Пулев се контузи и не успя да се бие на шоуто. Това доста обърка нещата. Беше различно. Нина каза, че се е почувствала страхотно от магията на това място. Тя беше първа като изпълнител. Проблемът беше, че излъчването е на живо. Имаше спиране за реклами. Получи се тишина между изпълненията. Мога да си представя как са се чувствали певците. След това броиш едно-две-три, влизаш в ефир и започваш от нулата. Това беше трудничкото за всички.
- Покрай пандемията концертите намаляха, публиката също. Спонсорите също се дръпнаха от клиповете. Колко е трудно за музикантите и целия бранш в тази обстановка?
- Говорих с певците, наистина доста намаляха ангажиментите. Лятото поне имаше възможност да се правят навън. Сега вече се отива вътре, където изискванията са много по-големи. При мен идват изпълнители и искат да работим на много по-ниски цени. Опитвам се да им вляза в положението, защото и аз съм бил изпълнител. Например моята жена Ани Хоанг има участие в Търговище. Не сме сигурни покрай ситуацията дали ще го има и дали да тръгваме изобщо.
- С Ани отворихте ресторант в Елин Пелин. Как вървят нещата там?
- Ресторантът работи, но проблемите остават. Направихме го най-вече заради учениците, които са 800-900. Междучасията се намалиха, не ги пускат да излизат навън. Препоръчват на родителите да носят храна отвън. Нещата не са, както би трябвало да бъдат. Нямаме намерение да развяваме белия флаг. Много хора харесват заведението. Децата са влюбени. Правим постоянно рождени дни, но не виждам как ще издържим. Не само ние, но и целият бранш.
- Колко време може да изкарате, ако продължи пандемията?
- Не вярвам коронавирусът да продължи дълго. Възмущавам се много за намаляването на ДДС-то от 20 на 9%, но не на всички заведения. Ние имаме над 30 седящи места вътре, но се води бърза закуска. Използваме хартиени кутии, вилички и лъжички за еднократна употреба. Щом ги предлагаш, нямаш право на 9%, а отиваш на 20%. Много по-удачно е да си с тях, защото клиентът взема храната в тях и после изхвърля приборите. Каква е логиката на тези проценти? Много прибързано и необмислено решение. Защо се стимулира клиентите да остават вътре в ресторантите, където има други хора?
- Доста хора в музикалния бизнес също попитаха защо за тях няма преференции, след като беше отрязан капацитетът за концертите?
- И аз питам. Но държавата ще ти отговори - тия са звезди, те са натрупали. Но не е така. Покрай звездите има големи екипи - аранжимент, тонрежисьор, актьори, оператори, монтажисти, озвучители. Наскоро снимах една изпълнителка. Бяха дошли нейни приятели, които живеят в Белгия. Единият разправяше как всеки месец държавата плаща на него и жена му по 1250 евро. Още 230-240 евро за ток и вода. Това е подпомагане в рамките на три месеца. Другият човек имаше малка фирма. Държавата дава 4000 евро на месец за това, че работят. Защо тук нямаше нещо подобно? Това е една от големите грешки на нашето правителство. В ресторанта се съобразяваме с всички препоръки - маски, дезинфекции, местата да са по-малко. Изпълняваме всичко, но няма никаква помощ. Не искам да говорим за 60 на 40. Ние не успяхме изобщо да се докопаме, защото сме заведение отскоро. Но има хора, които са се възползвали. Те казват, че едва са взели 20%. Нищо не е обмислено и не е така, както разправят.
- По време на пандемията се очаква да има повече бебета, защото народът си стои у дома. Вие с Ани няма ли да поработите за детенце?
- Това е за хората, които си стоят вкъщи, а не за нас. През пандемията останахме 10 дни у дома и се побъркахме. Разбирам заобиколния въпрос за бебе. Не сме се женили, но живеем повече от 10 години заедно. Тревогите в момента на хората са други. Как ще преживеем, как ще си плащаме заемите и кредитите. Това те потиска. Не знаеш накъде да хванеш. Искам дете, но съм млад. Има време. Засега изчакваме още малко.
- С какви проекти се занимавате в момента?
- Работя нонстоп. Непрекъснато снимам клипове. В момента подготвяме страхотен проект с Денис Теофиков, който трябва да излезе скоро. С Ани пуснахме нова песен, работим и върху още една. Като режисьор се занимавам вече над 20 години, а в шоубизнеса съм 30. Трудно е, но се радвам, че нещата се движат. Всеки изпълнител е притиснат финансово. Работата с годините ме е научила да съм гъвкав и да успеем да направим най-доброто дори и с по-малки бюджети. Най-важното е да се уважаваме и помагаме.
- В предварителния разговор казахте, че не искате да коментирате претенциите на Меди и обвиненията към вас за сваления клип на песента "Дивана". Искате ли все пак да споделите нещо по този повод?
- Грозно е това, което прави момчето. Наричам го така, защото той ме нарече момченце. Доста по-малък е от мен. Когато тръгнах да работя с него, го направих с най-добри чувства. Молех моя екип, а той не е малък, да си намалят хонорарите, за да направим неговия клип. Харесвам Меди като певец, но от неговите писания призовава колеги да не работят с мен. Ангажира армията си от фенове да се занимават с мен. Отдавам го на това, че е малък и е от една година в бизнеса. Бързо се отделяш от земята и изхвърчаш. Още не се е научил какво е да се справяш с тези условия. Бил съм коректен с всички изпълнители. Имам достатъчно ангажименти. Дори днес бях на три срещи за нови песни. Мога само да му пожелая успех и ще се видим където трябва.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ