Напишете дума/думи за търсене

Ниският прогестерон може да създаде проблеми на жени в детеродна възраст

Ниските нива на прогестерона могат да създадат проблеми на жени в детеродна възраст, които се опитват да забременеят, а също така и на тези, които вече са бременни.

Обикновено изявата на този хормонален дефицит е неспецифична - главоболие, мигрена, тревожност, депресия, нередовни менструални кръвотечения. Обикновено недостига на прогестерона се открива в хода на хормоналните изследвания при дами, които неуспешно се опитват да забременеят. Този дефицит се превръща в сериозен проблем за бременните, особено в първия триместър, тъй като маточната лигавица не е достатъчно подготвена за задържането на оплодената яйцеклетка и създаването на гостоприемна за нея среда. Резултата от всичко това може да бъде кървене или аборт в началото на бременността.

Високите нива на хормона не са толкова притеснителни, колкото ниските, но е важно да се открие причината, която ги предизвиква. Най – често повишения прогестерон е резултат от настъпила бременност, но може да се касае и за намалени естрогенови нива, удължена лутеална фаза на менструалния цикъл или проблем с надбъбречните жлези. Симптомите, които се предизвикват са познати на всяка жена – подпухналост, напрежение в гърдите, раздразнителност, емоционална лабилност, отпадналост и всички други неприятни признаци от втората половина на месечния цикъл.

При жени, които срещат трудности да забременеят, както и при тези, които са имали последователни спонтанни аборти в първия триместър, е уместно да се изследват нивата на прогестерона и на други стероидни хормони. Въпреки че причините за трудно зачеване са много и разнообразни, не бива да се пропуска и прогестерона в хода на диагностичния процес. Дамите с нередовен менструален цикъл, в съчетание с депресия, тевожност, главоболие и мигрена също могат да бъдат посъветвани да проследят количеството на хормона в кръвта си.

В повечето случаи се изследва самостоятелно нивото на прогестерона в кръвния серум, но много по – точна информация се получава при паралелното му изследване с естрадиола, тъй като двата хормона поддържат динамичен баланс помежду си. Най-точни резултати можем да получим при изследване на серумния прогестерон между 19-я и 21-я ден от месечния цикъл. Изключително ценна информация дава и измерването на метаболитите на този хормон в урината.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ