Напишете дума/думи за търсене

Aгресивното поведение е нормална част от развитието на всяко дете

Колкото и странно да ви звучи, агресивното поведение е нормална част от развитието на всяко дете.

Малките се учат на нови умения всеки ден – как да говорят, да рисуват и т.н. Затова, ако нещо не им се отдава, лесно може да се разочароват и да изкарат яда си на приятелчето, с което играят. Ако са започали да ходят на яслa или детска градина, агресията може да е техният начин, по който ви казват, че негодуват и искат да прекарват повече време с вас. Макар и да ви звучи първично, понякога малчуганът хапе или удря връстника си, защото се чувства уморен или гладен. Какво може да направите в подобни случаи?

Дайте пример

Колкото и да сте ядосани, постарайте се да не крещите колко лошо е постъпило детето ви. По този начин само му показвате, че вербалната агресия е позволена, когато сте силно раздразнени от нещо. Вместо това дайте добър пример, като контролирате самообладанието си и спокойно подходите към наказание, ако сметнете, че такова е необходимо.

Действайте бързо

Забележите ли агресивно отношение от страна на детето ви, незабавно предприемете някакви мерки. Не е нужно да чакате да удари брат си 3 пъти, преди да му направите забележка. Най-добре е да го накажете с изолация за 4-5 минути, за да може да осъзнае какво е направил. Ако това не проработи, забранете му някаква привилегия – по-малко време пред телевизора, латопа или други.

Създайте модел

Ако е възможно, реагирайте на агресивното поведение от страна на детето си по един и същ начин. Колкото по-предсказуеми сте, толкова по-бързо ще създадете модел, който малчуганът ще разпознава и очаква. В крайна сметка ще разбере, че колкото по-агресивно се държи, толкова по-малко ще може да се забавлява.

Говорете за проблема

Оставете детето си да възвърне спокойствието си и обсъдете какво го е провокирало да бъде агресивно. Позволете му да обясни своя изблик на негативни емоции. Обяснете му, че е нормално да се ядосва понякога, но не бива да блъска, удря, хапе или рита своите връстници. Предложете му алтернативи – да рита топка, да забие юмрук във възглавницата, ако се налага, да намери възрастен, с когото да сподели и т.н.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ